Molen Noord-Hoflandsche Polder (1e), Voorschoten

Voorschoten, Zuid-Holland

Noord-Hoflandsche Polder (1e)

Voorschoten
aan de Voorwatering

geschiedenis
De Noordhoflandse polder is ontstaan uit een combinatie van particuliere poldertjes. De kern bestond uit de Hofflantsche polder van ca. 56 morgen, die in de polderlijsten van 1641 en 1653 staat vermeld. De Noordhoflandse polder werd in 1663 gevormd toen de ingelanden van het Adegeesterpoldertje (dnnr. 15446) en het Jacob Cornelispoldertje (Tenbruggencatenummer 06499 b) een overeenkomst tot gemeenschappelijke bemaling sloten en aan de Voorwatering een nieuwe molen bouwden, op het land van de weduwe van Dammas Jacobsz. Vroolant, op de grens tussen beide poldertjes.

Het noordelijk deel van de Noordhoflandse polder was eerst apart de Veldpolder en werd pas in 1693 daarmee verenigd.

In 1693 brandde de molen af. De molen van de Veldpolder nam de bemaling over, en dit was aanleiding om de polders maar definitief te combineren. In 1703 kwam de nieuwe achtkante molen van de gecombineerde polders gereed.

Bron: Voorschoten. Historische Studien. Redactie J.L. van der Gouw, 1971.
Verzameling H. van der Kaay.

Het is niet zeker dat deze eerste molen op dezelfde plek stond als de latere achtkante molen. Hij kan wat noordelijker hebben gestaan, ter hoogte van de molen van Jacob Cornelispoldertje, maar dan direct aan de Voorwatering.