Molen Adegeesterpoldertje, Voorschoten

Voorschoten, Zuid-Holland

Adegeesterpoldertje

Voorschoten
onbekend
Rijnland

geschiedenis
Het Adegeesterpoldertje staat vermeld in de polderlijst van 1641: "Eerst de polder achter Crijn Gijsbrechten genaept Adegeestermoelen leggende in Voorschoten, groot 48 morgen 1 hont". De familienaam van Crijn was Adegeest, vandaar de poldernaam.

In 1663 besloten de ingelanden tot samenvoeging met het Jacob Cornelispoldertje, omdat beide molentjes "nu jegenwoordich door ouderdom soo seer sijn veroudert ende versleten" dat ze geen dienst meer konden doen. De nieuwe gemeenschappelijke molen werd gebouwd aan de Voorwatering op de voormalige grens tussen beide poldertjes, zie Tenbruggencatenummer 15449.

Bron: Voorschoten. Historische Studien. Redactie J.L. van der Gouw, 1971. Verzameling H. van der Kaay.

Wij hebben deze molen nog niet kunnen lokaliseren.