Molen Noord-Hoflandsche Polder (2e), Voorschoten

Voorschoten, Zuid-Holland

Voorschoten A (3) 552 De Noordhoflandsche polder (*)

Roede 2603, Pot
As 177, Schretlen & Co, D.A.
Schretlen & Co, D.A.

geschiedenis

In 1693 brandde de oude molen af. De molen van de Veldpolder (Tenbruggencatenummer 16243) nam de bemaling over, en dit was aanleiding om de polders maar definitief te combineren.
In 1703 kwam de nieuwe achtkante molen van de gecombineerde polders gereed.

In 1795 werd de polder gereglementeerd. Het bestuur zou bestaan uit de schout van Voorschoten en twee molenmeesters. Het polderarchief werd bewaard in een kist met sloten, waarop in olieverf geschilderd werd "Kist van den Noord Hofflandschen en Veldpolder in Voorschoten", en die werd bewaard in de secretarie van het ambacht.
Bron: Voorschoten. Historische Studien. Redactie J.L. van der Gouw, 1971.
Verzameling H. van der Kaay.

De Noord-Hoflandse molen was een achtkante schepradmolen van 21 meter vlucht.

Nadat in 1933 naast de molen een elektrisch schroefpompgemaal was gesticht, werd de molen in maart 1934 voor sloop verkocht aan A. van der Pouw Kraan, sloper te Hoogmade.

De molen, en nu nog steeds het gemaal maalt/maalde uit op de voorwatering waar ook de Oranjepolder op uit maalt. Het molenerf en gemaal van de Noord-Hofland zijn er nog steeds en tegenwoordig makkelijk te vinden direct ten NO van de parkeerplaats van zwembad Het Wedde aan de Richard Wagnerlaan te Voorschoten. Als het zomers erg droog is, kan je het achtkant in de grond zo zien zitten, want t.p.v de muren gaat het gras dan dood door de droogte, want de veldmuren zitten maar ongeveer 20 cm onder de grond.
Informatie Willem Waltman, 6 maart 2006.

Na de sloop zijn de as en roeden voor hergebruik overgebracht naar de Stevenshofjesmolen. De roeden moeten hiervoor aan alle einden met twee hekkens ingekort zijn.

trivia

(*) Kadaster 1811-1832: Catharina Christina Kip, rentenierster, weduwe Hendrik Staal. Regt van opstal: De Noordhoflandsche polder.