Molen De Tasch / Besjes Tasch (2e), Westzaan

Westzaan, Noord-Holland

De Tasch / Besjes Tasch (2e)

Westzaan
Aan en ten oosten van de Korte Reef, achter J.J. Allanstraat 423.

afgebroken en verplaatst
eigendomshistorie

Op 17 juli 1861 verkocht Cornelis Buys 1/2 aan Jan Buys Cz 1/2 voor f 1000:- (Jan Buys Cz. bezat al een 1/2)

Op 26 april 1870 verkocht Jan Buijs Cz voor f 3010:- aan Jan Dekker Jansz.

geschiedenis

De balkenzager De Tasch werd gebouwd in 1861 op het erf waar eerder een lattenzager stond. Deze lattenzager, een kleine wipmolen, voldeed niet meer. De nieuwe molen werd gebouwd in opdracht van de firma Cornelis Buys & Zoon. Deze houthandel was in 1810 opgericht door Cornelis Buys. Naast De Tasch werd er gewerkt met de zaagmolen De Olifant, een grote wipmolen die aan het Watermolenpad stond.

In 1866 nam de firma Buys deel aan de tentoonstelling van Nederlandsche Nijverheid, met een inzending van grenen en eikenveren. In de catalogus adverteert zij als handelende in gezaagde en ongezaagde houtwaren, veren, latten, tingels en rinkellatten. Hierna gaat het door onbekende redenen zeer snel bergafwaarts met de firma Buys.

Op 26 april 1870 werd De Tasch verkocht, of dit noodgedwongen was is niet bekend. De Tasch werd voor ƒ 3010 gekocht door Jan Dekker. Hij liet de molen afbreken en verplaatsen naar de Zuid van Westzaan. Aldaar kreeg de molen de naam Het Klaverblad. Een jaar later werd de firma Buys & Zoon failliet verklaard.

De schuren van De Tasch bleven na het verdwijnen van de molen staan en worden op 14 maart 1871 gekocht door F. de Jong. Zij hebben nog enkele jaren bestaan voordat ze gesloopt werden. Het land waar de molen op stond was beter bekend onder de naam de Taspolder.

- “Duizend Zaanse molens” P. Boorsma 1968 blz. 224
- “van Kluft tot Weel” A. Sol 1989 blz. 12-13

trivia

Balkenzager “de Tasch” of “Besjes Tasch”, achtkante bovenkruier met zaagschuren, te Westzaan aan en ten oosten van de Korte Reef, achter J.J. Allanstraat 423. Gebouwd in 1861, in 1870 afgebroken en verplaatst binnen Westzaan.