Molen (standerdmolen), Sint Anna ter Muiden

Sint Anna ter Muiden, Zeeland

Sint Anna ter Muiden
Singel 51
Sluis, Zeeland
Zeeuws-Vlaanderen (west)

geschiedenis
Albert de Keyser vermeldt in een artikel in 'Rond de Poldertorens' 1992 nr. 3 dat blijkens een aantekening in de Notulenboeken van Mude op de 16e van de hooimaand (juli) 1610 consent en octrooi verleend werd tot het stellen van een molen.
In 1611 werd door de 'Watergrave ende Moermeester vande Lande ende Graefschepe van Vlaanderen' aan Mattheus Geeraert en Loys Vermeersch octrooi verleend tot het oprichten van een windmolen te Sint Anna ter Muiden.
Zij waren hiervoor een jaarlijkse cijns van 12 ponden parisis verschuldigd.
(Dat was dan niet de eerste molen, want op een kaart van 1604 staat al een molen aangegeven).
Het Paalboek van Mude (R.A. Brugge, Fonds Pepers 504) vermeldt aldaar een molen waarop Simon de Lava van 1689 tot 1733 molenaar was.

Jonkvrouw S. Collot-d'Escury vermeldt in haar boekje 'De molens van Zeeuws-Vlaanderen': "Op kaarten van 1604, 1621, 1739 enz. staat in dit dorp nog een molen vermeld.

De vroegere molen stond aan de Singel, waar de dijk van de Maneschijnpolder begint. Volgens I.J. de Kramer werden bij de bouw van een aanbouw aan het huis nr. 51 restanten van zwaar metselwerk aangetroffen, mogelijk van de teerlingen van deze molen.

De informatie/ het kaartfragment is ingestuurd door Marianne Gossije, 29 april 2013.