Molen (korenmolen), Sint Anna ter Muiden

Sint Anna ter Muiden, Zeeland

Molenweg
Sluis, Zeeland
Zeeuws-Vlaanderen (west)

In 1610 of 1611 zou een molen zijn opgericht aan de voormalige Molenweg van Sint Anna ter Muiden.
De Molenweg ging vanaf de hervormde kerk aan de Nederherenweg eerst in westelijke richting en boog voorbij de grens met België af naar het noorden.
De molen zou ongeveer ter plaatse van de knik in de grens hebben gestaan;
zie het kaartje bij dbnr. 4054.

Blijkens een aantekening in de Notulenboeken van Mude (Sint-Anna-ter-Muiden) werd op de 16e van de hooimaand (juli) 1610 consent en octrooi verleend tot het stellen van een molen.
In 1611 werd door de “Watergrave ende Moermeester vande Lande ende Graefschepe van Vlaanderen” aan Mattheus Geeraert en Loys Vermeersch octrooi verleend tot het oprichten van een windmolen te Sint-Anna-ter-Muiden. (Albert de Keyser ‘De laatste molen van Sint Anna ter Muiden’ in ‘Rond de Poldertorens’, jaargang XXXIV, nr. 3, sept 1992.
Blijkens het Fonds Vorstelijke Domeinen Oost-Vlaanderen, nr. 133, folio LXXXV waren Mattheus Geeraert en Loys Vermeersch een jaarlijkse cijns van 12 ponden parisis verschuldigd aan de Watergraaf en Moermeester van Vlaanderen, die optrad als inner van de cijnzen voor de vorst. (Met dank aan Lieven Denewet)
Bij vastlegging van de grens tussen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en de Spaanse Nederlanden, begin 17e eeuw, kwam Mude uiteindelijk net in de Republiek te liggen.
De exacte locatie van de molen is niet bekend. De opgegeven coördinaten zijn die van grenspaal 360. Het is mogelijk dat de molen juist buiten het huidige Nederland stond. Als dat zo is, was dat misschien ook de reden waarom de molen in 1647 alweer verplaatst werd.
Op kaarten van 1565 en 1604 staat al een molen aangegeven. Op latere kaarten staat maar één molen; blijkbaar werd de molen die in 1604 was aangegeven, verplaatst of is die verloren gegaan. Het is mogelijk dat de molen verloren was gegaan bij het Beleg van Sluis door Maurits van Nassau in 1604 of bij de mislukte Aanval op Sluis door Du Terrail in 1606.
In 1647 werd een molen opgericht oostelijk van het stadje (molen aan de Singel dbnr. 4054); waarschijnlijk was dit de molen die vanaf 1611 aan de Molenweg stond.