Molen De Groote Korf / De Korver (2e), Zaandam-West

De Groote Korf / De Korver (2e)

Aan en ten oosten van de Zuiderwatering in het verlengde van de Rozengracht.
Zaandam F (1) 113 Jan van Wessem, landman

geschiedenis
In 1757 liet Pieter Corver de paltrokmolen vervangen door een achtkante stellingmolen, met gebruikmaking van molen De Liefde uit Westzaan. De naam De Korf werd gehandhaafd.

In 1783 kwam De Groote Korf op naam van Pieter Corver te staan, tijdelijk werkte hij ook met de paltrok Het Noordsche Bosch en de bovenkruier De Bonte Arend. De uitbreiding van zijn houtzaken vond plaats in 1796, toen Pieter Corver de twee paltrokken De Groene Jager en De Nieuwe Jager kocht van de nazaten van Jan de Jager.

In 1809 werd de zoon van Pieter Corver, Cornelis Corver, in de zaak opgenomen. Deze Cornelis Corver stierf echter al in 1812, waarna zijn weduwe Alida Ebmeyer, de zaken voortzette onder de firmanaam “Weduwe Cornelis Corver & Zn.” Later kwamen de zaken onder beheer te staan van Cornelis Corver van Wessem, hij was een kleinzoon van de in 1812 overleden Cornelis Corver. Hij had het molenbezit nog iets meer uitgebreid met de aankoop van paltrok De Vergulde Zalm op het Rustenburg.

Op 8 april 1843 raakte de Groote Korf in brand en werd hij volledig in de as gelegd.
Groninger Courant, 11 april 1843:
"Heden morgen, te half vier, ontstond er brand in den houtzaagmolen, genaamd de Groote Korf, toebehoorende aan den heer J.C. van Wessem, welke brand zoodanig toenam, dat binnen een uur tijds de geheele molen tot aan den grond is afgebrand, benevens de belendende houtschuren en meer andere gezaagde houtwaren. De oorzaak van dezen brand is niet bekend."

Cornelis Corver besloot de molen te herbouwen. Op dezelfde plaats verrees een grote bovenkruier die de naam van zijn voorganger overnam.

- “Encyclopedie van de Zaansteek” 1991 blz. 783
- “Engel van de Stadt, zijn voor en nageslacht” Dr. S. Hart 1951 blz. 189-192