Molen De Liefde, Westzaan

Westzaan, Noord-Holland

De Liefde

Westzaan
in de Zuid, bij de dijk, ten westen van het dorp.

gesloopt en verplaatst
geschiedenis
De balkenzager De Liefde werd gebouwd in het jaar 1723. Op 14 juli van dat jaar werd de windbrief voor de molen uitgereikt aan Cornelis Jansz Decker. Cornelis Decker was op dat moment ook houtzager met de balkenzager De Kersenboom. Uit de verbandacte blijkt dat de molen op 1 oktober 1723 voor het eerst zaagde.

In 1734 was Decker overleden. De zaken werden doorgezet door zijn weduwe. Op 24 juli 1734 liet zij De Liefde tegen brand verzekeren bij een assurantiecontract.

Op 17 maart 1757 werd geveild: “Een hegte, sterke houtzagersmolen, genaamt de Liefde, staande aan de overtoom.” De molen werd voor ƒ 1310 gekocht door Claas Hoofd en nog in dezelfde maand gesloopt.

Pieter Corver uit Westzaandam verzocht medio 1757 te worden ontheven van de windpacht van de houtzaagmolen De Liefde aan de Overtoom, die hij op 31 maart van dat jaar voor ƒ 1600 van Willem Visser had gekocht. Dit omdat hij "de molen had laten afbreken en vervoeren naar de Korte- of Zuiderwatering om op het erf waar nu mijn molen De Korf staat, weer op te bouwen. De naam De Liefde zal veranderen in De Korf."

- “Duizend Zaanse molens” P. Boorsma 1968 blz. 223.
- "1100 Zaanse Molens", Ron Couwenhoven 2015, blz. 308.

Volgens de scheepsrol van 10 oktober 1748 was "(...) Dirk Dekker wonende te Westzanen thans possesseur van een houtsagersmolen genaamt de liefde met desselfs erffen, gereetschappen (...)."
Bron: Oud Rechterlijk Archief Westzaan. GAZ. Inventaris 1527.
Sander Vergouw, 22 maart 2021.