Molen De Groote Korf / De Korver (3e), Zaandam-West

De Groote Korf / De Korver (3e)

Aan en ten oosten van de Zuiderwatering in het verlengde van de Rozengracht.

geschiedenis

Cornelis Corver besloot om de op 8 april 1843 verbrande molen te herbouwen. Op dezelfde plaats verrees weer een grote bovenkruier die de naam van zijn voorganger overnam.

Cornelis Corver had niet lang plezier van zijn nieuwe molen. Op 2 oktober 1866 raakte de molen opnieuw in brand en werd hij voor de tweede maal verwoest. Ditmaal moest Corver berusten in het feit dat hij zijn molen niet voor de derde keer kon herbouwen. Nieuwe houtzaagmolens werden er niet meer gebouwd aan de Zaan. Cornelis Corver loste het verlies van zijn molen op, door de iets oostelijker gelegen bovenkruier De Jonge Timmerman, bijgenaamd De Teek, te kopen. Wel verdoopte Corver de naam van deze molen. De Jonge Timmerman droeg voortaan de naam van de molen die al zo lang binnen de familie Korf was.

In 1872 begon de modernisering van de firma Corver. In dat jaar werd De Jonge Jager gesloopt en vervangen door een stoomzagerij waarop de naam van de molen overging. In de jaren daarna werden de overgebleven windmolens voor sloop verkocht. De Jonge Timmerman moest in 1889 het veld ruimen. De firma Corver bleef tot 1896 bestaan en werd toen geliquideerd omdat er geen geschikte opvolger was voor Cornelis Corver.

- “Encyclopedie van de Zaansteek” 1991 blz. 783
- “Engel van de Stadt, zijn voor en nageslacht” Dr. S. Hart 1951 blz. 189-192