Molen van Berntsen (2e), Azewijn

Azewijn, Gelderland

Montferland, Gelderland
Achterhoek en Liemers

deel van silo

restant
geschiedenis

De molen van Azewijn was afkomstig uit de Zaanstreek, het was namelijk de zaagmolen De Liefde in West-Zaandam. De molen kwam niet uit Hoorn, maar kan daar eventueel gekocht zijn.

In 1904 werd De Liefde gesloopt, in datzelfde jaar verbrandde de zeskanter molen De Halm in Hoorn. Dat zou de molen moeten zijn die in Azewijn werd herbouwd, maar dat was een achtkanter. Bovendien was hij volledig afgebrand. Het zou goed kunnen dat De Liefde naar Hoorn is verkocht om de verbrande molen De Halm te vervangen, maar dat dit uiteindelijk niet is doorgegaan en de onderdelen daarna zijn doorverkocht naar Azewijn.

De molen technici, die ik naar foto’s heb laten kijken van de molen in Azewijn, zijn het er allemaal over eens: het is absoluut een voormalige Zaanse molen. De vorm van kap en achtkant (met prachtige uitbrekers) laten geen enkele twijfel over. Dus conclusie: 100% zeker molen De Liefde (de molen in Azewijn was een voormalige zaagmolen).
Bron: „Zaanse molens in heden en verleden”, Arnold Sol.
John Verpaalen, 23 sept. 2012.

De molen werd in 1905 herbouwd in Azewijn door molenmaker Kreeftenberg uit Varsseveld met de onderdelen van een gebruikte molen.

Tenbruggencatenummer 01148 g werd volgens dezelfde bundel in 1905 inderdaad verplaatst naar Bergh, Azewijn, in Gelderland.
Restant volgens Gelders Molenboek 1968, pag. 626.
Bron: de Bundel nummer 51-1984, West-Frieslands Oud en Nieuw.