Molen De Sint Pieter, Zaandam-Oost

De Sint Pieter
links Het Kuiken, rechts De Sint Pieter

aan de Nagauw wz., de 1e vanaf het N
Zaandam B (1) 115 Gerrit Nomen, koopman

geplaatst
geschiedenis
De Sint Pieter was een pelmolen aan en ten westen van de Gouw. De windbrief werd op op 5 juni 1722 verleend aan Pieter Gerritsz Kalff.

Op 4 september 1873 ontstond brand bij de molen, doch het vuur werd spoedig overmeesterd.
Op 8 maart 1878 braken door een zware noorderstorm beide roeden af en vielen op de schuur.

De laatste eigenaresse was de weduwe van Engel van der Stadt Hzn.
Gesloopt in maart 1903.

- "Duizend Zaanse molens", P. Boorsma 1968 blz. 129.
- beeldbank De Zaansche Molen.
- "1100 Zaanse Molens", Ron Couwenhoven 2015, blz. 132.

In 1810 breidde Thijs Jansz Noomen (1760-1844) van De Twee Gebroeders de zaken uit met de aankoop van de iets zuidelijker staande pelmolen De Sint Pieter. Met deze molen bleef hij tot 1825 werken. Daarna verkocht hij De Sint Pieter aan Jan Tiijsz Noomen (1793-1834), zijn zoon uit het eerste huwelijk met Neeltje Pieters Dekker, die jong (36 jaar) overleed.

De weduwe van Engel Huijbertsz van de Stadt (1818-1859), was mogelijk Maria Christina van Heijningen (1819-1901). Engels zus Guurtje Huijberts van de Stadt was getrouwd met Dirk Simonsz Noomen en zijn oom Claas Engelsz van de Stadt met Neeltje Noomen.

Petra Noomen, 20 dec. 2021.

Pieter Boorsma meldde in Duizend Zaanse Molens dat De Sint Pieter "naar verluidde" naar Steenwijkerwold werd verhuisd. Ir. Ten Bruggencate, molenexpert uit de eerste helft van de twintigste eeuw, vermeldde "naar Steenwijkerwold ?" op zijn archieffiche 1085 b.
Recent onderzoek van Gerrit Keunen, voorheen molenexpert van Monumentenzorg, toont aan dat de Sint Pieter in Giethoorn terecht kwam. Hij onderzocht daar De Gieterse Keurnmeule grondig en kwam tot de conclusie dat dit een Zaanse pelmolen moet zijn geweest. De molen werd in 1903 in Giethoorn gebouwd.
Ron Couwenhoven, 7 jan. 2021.

Zie verder "verplaatst naar".