Molen De Beijenkorf (De Hoop), Maurik

Maurik, Gelderland

Gemeente Maurik, sectie B, nr. 3811
Groot, maar wordt verminderd door beplantingen

Maurik
Vader en zonen Smits
bijzonderheden
Een gedeelte van de tuin is theetuin en een deel van de molen is ingericht als B&B. Voor meer informatie: www.demolenvanmaurik.nl
fietsroute in de buurt van De Beijenkorf (De Hoop) via fietsnetwerk.nl

Ronde stenen molen op achtkant gemetselde onderbouw

Het overgrote deel van de molenromp is voor bewoning ingericht.

versieringen

Aardige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met tussen de koppen van voeghouten en steunder de jaartallen '1873' '2006' en daaronder 'De Beijenkorf' en een geschilderde bij.

Eenvoudige gevelsteen met het opschrift 'ACK 1873'. Daarboven een rozet met daarin de naam 'De Hoop'.

overbrenging

Het bovenwiel is bij de reconstructie van 2006 niet voorzien van kamgaten. Kan dus geen ander wiel aandrijven. Ook is geen koningspil aangebracht en als gevolg heeft de 'ijzerbalk' geen lager.

Op deze molen is vermoedelijk nooit een wiekverbetering toegepast.

Geraedts ✉︎ g.n. 2006 2006 aanw.

Draaivaardig
A.C. Kievit (1873) Fa. Endendijk, Terschuur (2006)

De familie Smits is eigenaar sinds begin 2021, daarvoor was dat de familie Beijen sinds 1999.

geschiedenis
De molen werd door A.C. Kievit gebouwd in 1873 op de fundamenten van het al in 1417 verwoeste kasteel van Maurik. Een stukje slotgracht bleef aan de oostkant van de molen bewaard.

Aldus staat er sinds 1873 een ronde stenen molen op een achtkante onderbouw. Hoe deze opvallende constructie tot stand is gekomen, zal nog moeten worden onderzocht.

De molen werd in 1932 onttakeld, waarna diverse onderdelen werden gebruikt voor de herbouw van de korenmolen te Ellewoutsdijk, Zuid-Beveland (van welke molen sinds 1944 vanwege oorlogsgeweld alleen nog de romp resteert).

In Maurik bleef de stenen romp in behoorlijke staat bewaard en na een positief advies van het Gelders Genootschap plaatste de gemeente Buren deze op de gemeentelijke monumentenlijst.

In 2004 begon men met de completering en kreeg de molen een stelling. Op 14 juni 2006 werd de nieuwe kap op de romp geplaatst en niet veel later is de molen draaivaardig opgeleverd.

Tegenwoordig is de molen niet alleen als woning, maar ook deels als Bed & Breakfast in gebruik. Ook is er in het seizoen een theetuin.

toelichting naam

Deze molen heette vanouds 'De Hoop'; sinds de rehabilitatie van 2006 is deze omgedoopt in 'De Beijenkorf', een op zich aardige verwijzing naar de naam van de familie die de molen kocht en vervolgens liet restaureren.