Molen De Hoop, Wervershoof

Wervershoof, Noord-Holland

kinderen 6-12 jaar: 1,- volwassenen: 2,-
Meelproducten. Open op alle zaterdagen 10.00 - 12.00 uur
voor informatie mailen naar molendehoop@hotmail.com

Houten achtkant, gedekt met riet, op stenen voet
inrichting

Twee koppel 17der blauwe stenen; één koppel 16der blauwe stenen (elektrisch aangedreven); sleepluiwerk; elektrisch luiwerk; diverse maalderijmachines (meest in gebruik tot 2001)

versieringen

Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, lichtgroen afgebiesd, met in wit de opschriften 'Anno' '1889' en daaronder 'De Hoop'

Gevelsteen met het opschrift:
I.H.S.
De eerste steen gelegd door
A.M. Vlaar Cdr.
11 april 1889

Engels met 50 rollen; kruirad
Vlaamse vang; 5 scharnierende stukken. Vangbalk met haak; vangstok. Kneppel; pal.

Beide steenschijflopen 24 staven, steek 10,5 cm.

wiekvorm
Binnenroede Oud-Hollands met automatische remkleppen, buitenroede systeem Fauël met automatische remkleppen
Groot Wesseldijk ✉︎ 90 buiten 2007 2007 buiten aanw. 26,60
Groot Wesseldijk ✉︎ 33 binnen 1990 1991 binnen aanw. 26,60
Groot Wesseldijk ✉︎ 34 buiten 1990 1991 buiten 2006 26,60
Pot ✉︎ ? buiten ? buiten 1991 26,60
Geraedts ✉︎ 7 2007 2007 aanw. 05,62
Sterkman & Zn, wed. A. ✉︎ 331 1865 1889 2006

geschiedenis

Ter plaatse stond hier al in 1630 een windkorenmolen. Ongetwijfeld was dat destijds een standerdmolen.
In 1830 stond hier inmiddels een bovenkruier met een vlucht van 70 voet en twee paar koppel stenen. Deze bood echter weinig mogelijkheden tot opslag.
In 1888 werd daarom besloten, de molen te vervangen. Toenmalig eigenaar Jacob Vlaar kocht in datzelfde jaar, op de stenen voet na, molen nr. 3 van de Binnendijkse Buitenveldertsepolder te Nieuwer Amstel (thans te beschouwen als Amstelveen). Die poldermolen, gebouwd ca. 1656, was in 1865 vervijzeld en gerenoveerd. Te Wervershoof werd dit een stellingkorenmolen.

In 1955 is in de molen een tandem-opwekinstallatie geplaatst voor het opwekken van elektriciteit, maar bleef daarnaast voor het malen van graan in bedrijf.

Rond 1965 is de molen buiten dienst gesteld, waarna hij in verval raakte en in 1971 in eigendom overging naar de gemeente Wervershoof. Deze liet de molen tussen 1971 en 1973 maalvaardig restaureren, waardoor er weer voor bakkers gemalen kon worden. De installatie voor elektriciteitsopwekking werd intussen grotendeels verwijderd.

Vanaf 1977 werd de molen als bakkersmolen geëxploiteerd door de Stichting Molen De Hoop Wervershoof. Dit bleek een groot succes: op een zeker moment was er sprake van een bedrijf met drie molenaars in vaste dienst en zeer grote jaarproductie. Helaas ging dit bedrijf in november 2001 failliet, waardoor een einde kwam aan bijna 25 jaar ambachtelijk malen.

Later werd de draad weer opgepakt: de molen ging weer draaien, waarbij af en toe werd gemalen. Ook werden andere activiteiten ondernomen; zo kon de molen ook gehuurd worden als trouwzaal.

Op 30 december 2006 gebeurde hier een stevig ongeluk: tijdens het malen brak de bovenas, waarschijnlijk omdat de vangbalk niet goed in de haak hing, de vangbalk daardoor op een zeker moment naar beneden viel en de (hoepel)vang vol ging remmen. Het liep onder de omstandigheden goed af: het wiekenkruis viel niet, maar bleef beschadigd aan de zwichtstang hangen en kon later worden weggetakeld.

Een nieuwe bovenas werd spoedig besteld, gegoten en bij de molen afgeleverd. Op 15 mei 2007 werd deze gestoken; niet veel later volgden de roeden. De bij de asbreuk geknakte buitenroede kon worden gerepareerd.

unieke eigenschap

Vanwege de vroegere functie van elektriciteitsmolen, is in de jaren '50 een vrijloop-koppeling, uitgevoerd als ratel, op de koningspil aangebracht. Deze functioneert nog steeds en kan bij het vangen tot een merkwaardige situatie leiden: als het wiekenkruis al stilstaat, kan het binnenwerk nog aan het draaien zijn!