Molen Binnendijksche Buitenveldersche Polder, Molen nr. 3/ De Nieuwe Molen, Amsterdam

Binnendijksche Buitenveldersche Polder, Molen nr. 3/ De Nieuwe Molen

1888 onttakeld 1920 restant gesloopt
In 1865 verbouwd tot vijzelmolen. Na verkoop van molen nr. 1 werd de molen Nieuwe Molen genoemd.

Op 28 juli 1888 verkocht en al onttakeld.

Volgens de Purmerender Courant van 18 juli 1888 werden op 28 juli 1888 verkocht:
"... No. 1. De opstal van een sinds 20 jaren nieuw gebouwden achtkanten WIND-VIJZEL-WATERMOLEN, op een hoogen steenen voet, staande in den Binnendijksche Buitenveldersche Polder, aan den Amsteldijk nabij den Kalfjeslaan, voorzien van een ijzeren bovenas, nieuwe roeden, hebbende eene vlucht van 27 Meter en zijnde wijd, over de vlakke velden gemeten, 9 Meter en mede voorzien van geheel conisch nieuw gaand werk en vijzel (de vijzel is 2 jaar oud), over diameter 2 Meter, spoed 2 Meter, ligging 28 graden, met eene opbregst van 2.40 Meter, met 4 zeilen, kruis- bezet- en roekettingen, alsook het vangtouw; zeer geschikt tot verplaatsing, voor een polder-, koren- zaag- en pelmolen.
No. 2. Het erf van den molen en de voorvliet met de kaden, loopend tot aan den Amsteldijk, liggende in genoemden Polder in de gemeente Nieuwer-Amstel, kadastraal Sectie E nos. 175, 176, 177 en 178, te zamen groot 57 aren, 80 centiaren; zeer geschikt tot groenboerland. ... "

In de 1920-er jaren werd de romp gesloopt.

De molen werd in 1889 verplaatst naar Wervershoof, en begon daat als stellingmolen een nieuw leven met de naam "De Hoop". Daar verving hij een te klein geworden voorganger uit 1630. Volgens overlevering is de molen na in het toenmalige Nieuwer Amstel uit elkaar te zijn gehaald, als vlot over de toenmalige Zuiderzee naar Broekerhaven gevaren, en vervolgens per paard en wagen naar de bouwplaats in Wervershoof gevoerd.

Bron: Molens in Noord-Holland, 2007.
Informatie van Eric Zwijnenberg, 20 januari 2012.