Molen Watermolen in de Zwanenkampen, 's-Hertogenbosch

's-Hertogenbosch, Noord-Brabant

Watermolen in de Zwanenkampen

's-Hertogenbosch
waar nu het industriegebied De Orthenpoort is
Meierij van 's-Hertogenbosch

geschiedenis
In of kort voor 1589 werd een kleine windwatermolen opgericht in de Zwanenkampen even buiten de Orthenpoort.
Uit dat jaar is een attestatie bekend, afgelegd door Peter zoon van Jan Hermansz. en Hendrik Leonardsz. van Valkenburg, beiden smid van beroep, over de ijzeren onderdelen voor die molen.

De molen was niet bij machte het water uit te slaan en werd tussen 1593 en 1595 verplaatst naar een werf aan de Hinthamse Dijk tussen de twee stenen bruggen aan de kant van de Ziekerbeemd.

Op die werf had sinds 1515 een korenmolen gestaan die aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog platgebrand was. Op zijn nieuwe plaats werd het molentje ingericht voor het malen van rogge.

Op basis van de beschikbare gegevens is het nog niet mogelijk vast te stellen van welk type deze molen was. Het meest waarschijnlijk is een wipmolen.
De coördinaten zijn bepaald op basis van de omschrijving ‘even buiten de Orthenpoort’ en kunnen aanzienlijk afwijken.

Gegevens gevonden in Stadsarchief (Erfgoed ’s-Hertogenbosch)
Informatie van Nico Jurgens, 23-1-2020