Molen Zeemtouwerijmolen buiten de Regulierspoort, Amsterdam

Zeemtouwerijmolen buiten de Regulierspoort
zeemleermolen

buiten de Regulierspoort

geschiedenis
Mogelijk is dit dezelfde molen als dbnr. 7230. Echter het Margrietenpad was beslist niet aan te merken als 'buiten de Regulierspoort.'

Voor een naar het octrooi van dr. Albert de Veer gebouwde hennepklopper (zie Tenbruggencatenummer 17374) buiten de Regulierspoort verkregen de gebroeders Jan en Cornelis Claasz. met hun zwager Dirck Pieters in 1597 het windrecht.

In datzelfde jaar richtten den drie dicht bij hun molen een zeemtouwerijmolen op. Deze was gebouwd naar de uitvinding, in 1592 door Henrick van Zanthen en Frans Lambrechtsz. gedaan, van wie zij in 1597 de octrooirechten hadden overgenomen.

Bron: "De Amsterdamse molens", art. door dr. S. Hart in Noordhollands Molenboek 1964, blz. 49.

Op 26 januari 1597 werd voor de erfpachtsom van 5 pond een windbrief (het recht om een molen te mogen bouwen en exploiteren) voor een molen voor zeemtouw te Amsterdam, buiten de stad, verstrekt aan Jan Claes, Cornelis Claes en Dirck Pieters, allen wonende te Alkmaar.
Bron en algemene informatie: www.gahetna.nl, index Grafelijkheidsrekenkamer: windrechten (molens).