Molen Hennepklopper buiten de Regulierspoort (2), Amsterdam

Hennepklopper buiten de Regulierspoort (2)
hennepklopper

buiten de Regulierspoort

geschiedenis
In 1589 verkreeg de inventieve Amsterdamse stadssecretaris dr. Albert de Veer octrooi voor een hennepklopper. Verscheidene hennepkloppers werden naar zijn ontwerp in Noord-Holland gebouwd. Een hennepklopper buiten de Regulierspoort, die naar zijn vinding was gebouwd, werd in 1595 verkocht toen De Veer zijn rechten liet gelden, zie Tenbruggencatenummer 17373.

Voor de naar zijn octrooi gebouwde andere hennepklopper buiten de Regulierspoort verkregen de gebroeders Jan en Cornelis Claasz. met hun zwager Dirck Pieters op 25 januari 1597 het windrecht voor de erfpachtsom van 4 pond (bron en algemene informatie: www.gahetna.nl, index Grafelijkheidsrekenkamer: windrechten (molens)).

In datzelfde jaar richtten deze dicht bij hun molen een zeemtouwerijmolen op, zie Tenbruggencatenummer 17375.

Bron: "De Amsterdamse molens", art. door dr. S. Hart in Noordhollands Molenboek 1964, blz. 49.

"Hennepcloppersmolen te Amsterdam. Opgeregt bij Jan en Cornelis Claasz, gebroeders, en hun zwager Dirck Sickens buijten de Regulierspoort op Catzenellebogen. Windbrief 25 jan. 1597 (app. 4e bouck fol. 107) 4 pond."

Bron: Notities uit de reeckeningen van Johan Colterman, rentmeester-generaal van Kennemerlant ende Westvrieslant, 1603. Aantekeningen van Simon Hart, voormalig directeur van het Amsterdamse stadsarchief, onderzoeker in de 1940-er en 1950-er jaren. Overgenomen door J.W. van Sante, archivaris in de 1950-er en 1960-er jaren, gemeentearchief Zaanstad.
Ron Couwenhoven, 15 nov. 2019.