Molen Gerrit van Velsen, Krommenie

Krommenie, Noord-Holland

Krommenie
achter Robert Kochstraat 30

ca. 2 m

geplaatst
geschiedenis
Dit biksteenmolentje was oorspronkelijk in 1935 aan het Kalf te Zaandam gebouwd en had een vlucht van ongeveer 2 meter.

Toen molen De Vrijheid (Tenbruggencatenummer 10135) rond 1966 verplaatst moest worden, verhuisde het biksteenmolentje ook mee. Eigenaar K. de Vries zette de molen in de molenschuur. De 14-jarige MAVO-leerling Hessel IJskes kon de molen in 1970 overnemen om hem op te knappen. Hij plaatste hem op de garage achter zijn ouderlijk huis aan de Robert Kochstraat 30.

Hessel vernoemde het molentje naar de houtzaagmolen Gerrit van Velsen (Tenbruggencatenummer 06667 m), die tot 1775 in het Westzijderveld te Zaandam stond en waarbij een naamgenoot betrokken was. Het molentje werd voorzien van vijf stampertjes, een wentelas, bovenwiel, slijpsteentje en andere zaken. Het plan was om schelpen te gaan malen, om met het gruis schuurpapier te maken.

De molen werd in 1971 hersteld op de C. Kakesschool.
Bron onder meer: Scholier te Krommenie kocht kleine biksteenmolen, art. door C. v.d. K. in De Typhoon, 4 dec. 1970.

Speelmolentje de Gerrit van Velsen te Krommenie bestond nog in 1975.
Bron: Biksteenmolen "Atlas" is weer in herbouw, art. door Hessel IJskes in De Typhoon, 26 maart 1975.