Molen De Samson / De Simson (1e), Alkmaar

De Samson / De Simson (1e)

Alkmaar
aan de Hoornsche Vaart
Alkmaar

Historisch kadaster Regionaal Archief Alkmaar perceel Kad.C167:

1684.07.19: Vergunning van de vroedschap voor Pieter Jansz Vinck van Zaandam ter bekoming van 200-300 roeden van de Gasthuisweid om daar een zware zaagmolen op te zetten tegen recognitie van f45 p.j. (bron: C.W.Bruinvis, De molens van Alkmaar p.39).

Buiten Vriesepoort: zaagmolen, met huis en schuren, tax f120, maar verhoogd tot f200 (oude verp. was f7.10), met enige eigenaren: 1730 Hendrik van Heek, 1779 (opvolger) Jan Kleeff f13.7 (bron: RAA, SA 743 / 741, Verponding, .Vp2562).

Voor de molen is voor zover bekend geen aparte windbrief verstrekt. Verondersteld wordt daarom dat de molen verder draaide op de windbrief van dbnr. 17651.

Alkmaar 17 mei 1756.
's Morgens tussen 2 en 3 uuren is de houtsaagmolen, genaemt Samson staende buyten de Vriesche poort aan de Hoornse Trekvaart, synde de middelste van de drie aldaar staende houtmolens, toebehorende Willem Bruyns, houtkoper even buyten de Vrieschen poort en Dirck Gorter, houtkoper aen de zuidzijde van den Oudenvest tusschen de Brill, en Ridderstraetsbrug, in compagnie tot de grondt toe afgebrand (zijnde de’oorsaek onbekend). En alsoo de windt die tijdt noordt was stond de volmolen, staende aen de overzijde van de vaart en de weg, groot gevaar, hebbende reets vuur gevat, maer is door vigilantie van de burgerije met behulp van de brandspuit zonder merckelijcken schaede toegebragt te hebben geluckiglijck geblust en bewaert.
Bron: Fazel, Alkmaar 111. Informatie van A.J. Kölker bij Stichting Molendocumentatie.

De molen werd in 1757 herbouwd.