Molen Oosterzijpolder, Zuidermolen, Heiloo

Heiloo, Noord-Holland

Heiloo
zuidpunt van de Boekelermeer
Noord-Kennemerland

geplaatst
geschiedenis

Na het beleg van Alkmaar in 1573, nam in mei 1585 de Oosterzijpolder een watermolen van de Boekelermeer over voor ƒ 1200. Deze werd bekend als de Noordermolen (molen 04263 d). De oude watermolen van de Oosterzijpolder werd naar de zuidpunt van de Boekelermeer verplaatst en werd de Zuidermolen genoemd. Daar maalde hij het water uit de westelijke lus van de ringsloot in de oostelijke. Vandaar kon het water door twee sluisjes, het Bloemendalersluisje bezuiden, en het Boekelersluisje benoorden Boekel, op de Schermer worden geloosd.

In januari 1711 ging de Zuidermolen door brand verloren. De gezamenlijke ingelanden besloten vervolgens eens te kijken of de Noordermolen het niet alleen af kon. Hiertoe werden alle sloten van het zuidelijk deel van de polder in de richting van deze molen uitgebaggerd. Ook zegde men de molenaar aan dat hij desnoods 's nachts moest doormalen. De proef slaagde zodat herbouw van de Zuidermolen achterwege bleef. Het restant van de Zuidermolen wist het polderbestuur nog voor ƒ 20:5:- te verkopen.

Bron: Inleiding bij de beschrijving van het Archief van de Oosterzijpolder, D. Aten, Regionaal Archief Alkmaar.