Molen Westermolen / Loetermolen, Schagen

Schagen, Noord-Holland

Schagen
op de Loet
De Schager- en Niedorper Koggen

Oud Recht Schagen inv. 5889 blad 371, april 1606:
Sijvert Allerts heeft bij aankoop van een stuk land "tot meerder verseeckertheijt hypoteecke gestelt die wester coorn moelen met zijn erft staende en leggende binnen Scaegen".
John van Lunsen, jan. 2015.

Op 16 augustus 1628 verkochten Jan Lammertsz en Cornelis Cornelisz, molenaars in Schagen op de Noordermolen en de Westermolen, vanwege concurrentie-overwegingen de Oostermolen voor afbraak aan Adriaen Jansz Spaniaert.
Bron: "De Molenstraat en de molens" en "De korenmolenaars op de Oostermeelmolen van Schagen", art. door Ruud van de Pol op www.geneaknowhow.net.

NB In de beide artikelen op de hier genoemde website zijn rond de jaartallen 1624-1628 wat onjuistheden geslopen.

Oud Recht Schagen inv. 5891 akte 240, 29 december 1628:
"Jan Lammerts verkoopt aan Cornelis Cornelisz en Jan Hendrix molenaars binnen Schagen, molen, huis en werf voor 2865 gulden, belendt de weg naar Tjaarsdorp ten oosten."

Oud Recht Schagen 5892 inv. 219v/220 , 10 oktober 1638:
"Cornelis Cornelis Rellick molenaer wonende tot Alcmaer bekende vercoft te hebben aen Jan Jacobs molenaer, een huijs, erve, meelmolen ende molenwerft staen en leggende binnen onser stede op 't eijnde van de loet belent de heerewegh ten oosten" (verkocht voor 2000 gulden).

De molen werd op 1 november 1709 door Aalbert Aalbertsz Kool gekocht van Jacob Hilbrantsz, samen met de korenmolen op het Noord, Tenbruggencatenummer 08275. Aalbert Aalbertsz Cool verkocht beide molens incl. de bijbehorende huizen in 1712 voor 10.000 gulden aan mijn voorouder Reijer Pietersz Molenaar, als vader en voogd over zijn drie dochters. Reijer Pietersz verhuurde de molens in eerste instantie aan zijn zoon Pieter Reijersz.
Theo Molenaar, nov./dec. 2008.