Molen De Zeemeeuw / De Ruiter, Schagen

Schagen, Noord-Holland

op De Loet
De Schager- en Niedorper Koggen
Schagen E (2) 230 Willem van Hoorn, timmerman

De molen werd omstreeks 1714 gebouwd nadat een voorganger door brand verloren was gegaan.
Reijer Pietersz verhuurde de molens in eerste instantie aan zijn zoon Pieter Reijersz. Na 1717 ging Reijer Pietersz de inmiddels herbouwde molen op de Loet zelf bemalen tot de verkoop in 1722.

De molen op de Loet verkochten zij op 1 mei 1722 aan Pieter Pietersz. De koopsom was 6000 gulden voor de molen en het bijbehorende huis.

Met ingang van 1 mei 1729 verhuurde Pieter Lagedijk de korenmolen met toebehoren aan Maarten Reijersz van der Molen, die een zoon was van voornoemde Reijer Pietersz. De molen was toen gelegen aan het einde van de Loet belend “de gemeene wegh” ten oosten en noorden. Maarten Reijersz was eerder huurder geweest van de korenmolen op het Noord in Schagen die zijn vader in 1713 had verkocht.

Op 17 april 1730 verkocht Pieter Lagedijck de korenmolen met toebehoren op het westeinde van de Loet met huis en erf, belend Jacob Leck ten oosten en Maertje Willems ten westen, beide verhuurd aan Maerten Reijersz Molenaar tot 30 april 1731. Koopsom was 5900 gulden, te betalen 1300 gulden meteen en de rest in 23 jaarlijkse termijnen van 200 gulden. Koper van de molen en het huis was Dirck Grootsant.

Het huurcontract van de Loetermolen was voor twee jaar tot en met april 1731, maar op 1 juni 1730 kocht Maarten Reijersz korenmolen De Wolf in Jisp (Tenbruggencatenummer 06654 n) waar hij toen molenaar werd. Meer over Maarten Reijersz en zijn vader valt te lezen op mijn website Molenaardigheden.

Theo Molenaar, nov./dec. 2008.

De molen kreeg bij een veiling op 24 april 1884 P. Brommer als eigenaar.

De molen verdween omstreeks 1920 uit het straatbeeld van Schagen. Een molensteen, opgegraven bij de aanleg van het voetgangerstunneltje onder de Westerweg geeft ongeveer de plaats aan waar deze molen heeft gestaan. Dit is het enige tastbare overblijfsel van de Schager korenmolens dat nog rest.
Bron: "De Molenstraat en de molens", art. door Ruud van de Pol op www.geneaknowhow.net.