Molen Oude molen van Achtersloot, IJsselstein

IJsselstein, Utrecht

Oude molen van Achtersloot

IJsselstein
Lopikerwaard
(coördinaten zijn bij benadering)

geschiedenis

1505: In 1505 waren er in Achtersloot twee molens, die in dat jaar of kort daarvoor tengevolge van oorlogshandelingen waren verbrand, en werden herbouwd.

Uit een kaart in Arch. Oudmunster blijkt dat de ene molen op de plek van de Achtermolen stond (zie Tenbruggencatenummer 15824), en de andere aan de Oude Molenvliet. Dat was bij de zuidoostelijke hoek van Heeswijk, niet ver van het punt van samenkomst van de Marswetering en de Oude Molenvliet. De laatstgenoemde naam wijst erop dat hier inderdaad een molen gestaan kan hebben.

1568: Deze molen zou voor 1568 moeten zijn verdwenen, want in de polderrekeningen van 1568/69 en later is slechts sprake van "dachtermoelen" en van de "voirmoelen", terwijl een derde molen niet wordt vermeld.

Bron: De Lopikerwaard II. Dorp en kerspel tot 1814, W.F.J. den Uyl. Verzameling H. van der Kaay.