Molen Verfmolen van Adriaan Gerritsz (2), Zaandijk

Zaandijk, Noord-Holland

Verfmolen van Adriaan Gerritsz (2)
verfmolen

Zaandijk
aan het Guispad

geschiedenis
De eerste verfmolen van Van Someren brandde in 1644 af, hij herbouwde de molen spoedig op hetzelfde fundament. Dit blijkt uit een verklaring van twee administrateurs van andere molens.

Op 11 januari 1646 werd Adriaan Gerritsz van Someren opnieuw het recht van de wind verleend voor een verfmolen in Zaandijk. Dit was een molen waar aardverven werden gemaakt. Eerder was er wel de zogenaamde Braziliemolen gebouwd, die verfhout brak in opdracht van de rasphuis in Amsterdam en uiteindelijk op bevel van de Amsterdamse stadsmagistraten moest worden afgebroken, omdat het rasphuis het alleenrecht op het breken van verfhout had.
Van Someren was een telg uit de familie Van der Ley, die vanaf het begin van de zeventiende eeuw de grondleggers waren van de molenindustrie in het kleine dorp aan het pad naar Westzaan.

Deze tweede molen verbrandde daags voor Pinksteren 1650 (dus op 4 juni), en werd niet meer herbouwd.

- Ron Couwenhoven, 10 mei 2012.
- "1100 Zaanse Molens", Ron Couwenhoven 2015, blz. 212.