Molen Verfmolen van Adriaan Gerritsz (1), Zaandijk

Zaandijk, Noord-Holland
v

korte karakteristiek

naam
Verfmolen van Adriaan Gerritsz (1)
modeltype
Onbekende windmolen
functie
verfmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Ten Bruggencate-nr.
16007
oude dbnr.
V16007
Meest recente aanpassing

locatie

plaats
Zaandijk
plaatsaanduiding
aan het Guispad
gemeente
Zaanstad, Noord-Holland
streek
Zaanstreek

constructie

modeltype
Onbekende windmolen
krachtbron
wind
functie
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
verbrand
geschiedenis
Verfmolens kwamen voor 1643 niet voor in de Zaanstreek. Tot dan had er uitsluitend de zogenaamde Braziliemolen in Zaandijk gestaan. Hier werd verfhout vermalen door de familie Van der Ley, de grondleggers van de later zo welvarende Zaandijker windmolen-industrie.
Maar op 24 september 1643 werd aan Adriaan Gerritsz van Someren een windbrief afgegeven voor een verfmolen ‘op ’t Saendijckerpatt’. Dit was het latere Guyspad naar Westzaan. Waar deze molen precies heeft gestaan is onduidelijk. Er moest een jaarlijkse erfpacht van 3 pond Vlaamse Groten van Veertig ’t pond voor betaald worden. Dit stond gelijk aan drie gulden.Het consent was voor "een molenken om verruwe mede te malen". Van Somerens achternaam werd overigens in de acte niet genoemd, maar hij was in deze periode de grootste investeerder in de Zaandijker molens, wat hem uiteindelijk fataal zou worden. Hij ging failliet.

Op Pinksteravond 1644 (15 mei) vloog de molen in brand en ging totaal verloren. Dit was de eerste geregistreerde brand in een industriemolen in de Zaanstreek. Van Someren herbouwde de molen.

Bronnen:
- Ron Couwenhoven, 10 mei 2012.
- "1100 Zaanse Molens", Ron Couwenhoven 2015, blz. 212.