Molen De Zwaan (1e plek), Vinkel

Vinkel, Noord-Brabant

Vinkel
aan de huidige Dennenlaan
's-Hertogenbosch, Noord-Brabant
Meierij van 's-Hertogenbosch

geschiedenis
De Zwaan werd in 1884 gebouwd door molenaar P. van Schaijk. Volgens diens kleinzoon zou de molen afkomstig zijn uit Dordrecht.

Volgens Ten Bruggencate (1926) was de molen voorheen een Noord-Hollandse poldermolen.

Er zijn sterke aanwijzingen dat voor de bouw van deze molen, het achtkant van de zaagmolen De Zwaan te Dordrecht (dnnr. 2571) werd gebruikt.
Bron: Molenprikbord okt. 2010.

Inderdaad wijzen de verhoudingen van deze molen en de vorm van de baard op een herkomst uit de wijde omgeving van Dordrecht. Kort voor het bouwjaar van deze molen werden de molens van de polder Oost-IJsselmonde afgebroken. Mogelijk dat één van de molens van deze polder door Van Schaijk gekocht was.

Om de molen in te richten tot korenmolen waren nog andere onderdelen nodig. Er zouden onderdelen gebruikt zijn van een molen in 's-Hertogenbosch. Als dat zo is, dan komt molen Nooit Gedacht op Bastion Maria, afgebroken in 1883 (dbnr. 5369) het meest in aanmerking. Die molen was gebouwd in 1800, zodat de onderdelen nog in goede staat verkeerden.
Nico Jurgens, 24 juli 2007.

In 1902 werd de molen verplaatst naar buiten het dorp en daar als beltmolen geplaatst.