Molen Korenmolen bij de Oosterhof, Vaassen

Vaassen, Gelderland
v

korte karakteristiek

naam
Korenmolen bij de Oosterhof
modeltype
Watermolen
functie
korenmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
beek
Hartense molenbeek
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
14870
oude dbnr.
V14870
Meest recente aanpassing
| Algehele revisie gegevens

locatie

plaats
Vaassen
beek
Hartense molenbeek
gemeente
Epe, Gelderland
streek
Veluwe
geo positie
X: 195504, Y: 478328
N: 52.29145, O: 5.98089

constructie

modeltype
Watermolen
krachtbron
water
kenmerken
functie
gangwerk
wateras
rad
rad diameter
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
geschiedenis

Al vóór 1541 had Van Keppel, heer van de Cannen-burgh, op een klacht van Gabelts (of Goebels) hem naar 'besegelde breuen' gevraagd, op grond waarvan hij water moest laten doorlopen naar de Oosterhofse molen. In het proces over de wateroverlast, die Maarten van Rossum in 1542 door de bouw van de Rollekootse (koren-)molen veroorzaakte, komt in een getuigenverklaring van 1557 Berent ten Oesterhaeve voor. Bij zijn huis stond de Oosterhoefscher molen, waarvan gezegd wordt, dat "Berent ten Oesterhaeve altijt die beecke van Niersen af wes in gen grift toe onbespiert van iemants geruimt heeft". Bij de 's-Grevenheuvel was door twee molenaars een waterverdeling gemaakt en daardoor stroomde nu tweederde naar de Oosterhofse molen. Berend had meermalen geprobeerd, deze afleiding met "plancken incl ander gereedschap" te stoppen. In een getuigenis van 1577 door de volmulder van de Cannnenburgher volmolen wordt Berend als 'de pander' als eigenaar genoemd. De Cannenburgher en de Oosterhofse molens hadden beide altijd onbeperkt van het water gebruik kunnen maken maar eerstgenoemde had 'papieren', de Oosterhofse molen niet.

Toen de volmulder van de Cannenburgher molen het water ophield en zo benedenbuur Oosterhofse molen lamlegde, bleek dat laatstgenoemde officieel helemaal geen recht had op het gebruik van het water. 

Bij een overdracht in 1688 wordt o.a. genoemd "item den hoff over den wech, den Kruythoff genoemt, tusschen de coornmeulen ende cleyne vischvijver bepaelt".

Na 1700 wordt de korenmolen niet meer vermeld, wanneer hij verdween is onbekend. Mogelijk was de stichting van de Nieuwe Kopermolen in 1701 een bestemmingsverandering of nieuwbouw op grond van oud molenrecht.

Bronnen:
- Hagens H. "Op kracht v str. water" 1998 p. 208.
- Veluwse beken en sprengen, Henk Menke et al. Matrijs 2007.

aanvullingen

trivia

De locatie bij de Pastoorsweg is gebaseerd op de kaart in Veluwse beken en sprengen.