Molen De Amsterdamse Kopermolen / Wasserij van Delden, Vaassen

Vaassen, Gelderland

1908 gestopt met papier maken.
heden: V.O.F. Gelderse Stoomwasserij van Delden

Informatie zie Papiermolens van de Veluwe

De 'Nieuwe' of 'Amsterdamse' Kopermolen

1701:  Dirck Sliggers en Willem Elen waren de pachters van de kopermolen.  Eigenaar was de Amsterdamse koperfabrikant Johan Hendrik van Isendoorn.

1730: Matthijs of Mathias Slicher en zijn vrouw Anna Elisabeth de la Bassecourt werden de nieuwe pachters.

1739: na Mathias zijn dood, droeg zijn weduwe de pacht over aan de gebroeders Cripianus, Adrianus en Cornelis Crans

1752: De pacht ging over op  de weduwe van Jan Crombosch en haar zoon Rembert (Rembrandt).

1729: De eigenaar was de heer van Dobbelsteijn, die in 1721 gehuwd was met Reijnira Barbera van Isendoorn à Blois tot de Cannenburgh

1762: Van Dobbelsteijn verkocht zijn bezit aan de Cannenburgh.

Verdere eigenaren en pachters van de latere ijzergieterij, papiermolen en wasserij staan op ondergenoemde website. Tegenwoordig zit hier de V.O.F. Gelderse Stoomwasserij Van Delden. Bron: .

1818: Zacharias Kemper uit Amsterdam werd de pachter, na 1826 Jan Rudolph Kemper, van 1850 tot 1964  samen met Tutein Nolthe-nius.

1846: Kemper liet een pletinstallatie aanbrengen

1864: of later stichting van de ijzergieterij.

Bauer verbouwt in 1866 de al twee jaar stilliggende Amsterdamse Kopermolen, gelegen aan de Oosterhof in Vaassen, om tot een kleine ijzergieterij, waar hij acht man aan het werk heeft. Een jaar later verpacht hij het bedrijf aan Teunis van Lohuizen.

1871: de Cannenburgh werd geveild. J.R. Kemper werd eigenaar van de molen en  Bauer was de pachter.

In 1871 koopt  Teunis van Lohuizen de Dorpermolens - twee papiermolens en twee huizen op acht hectare grond - aan de Dorpsstraat en verplaatst de ijzergieterij daarheen.

26-10-1872: Wethouder P. Heering vroeg namens Kemper op 26-10-1872 aan Gedeputeerde Staten toestemming, om een papiermolen te zetten op perceel C-507 ter plaatse waar vroeger de IJzergieterij is geweest, waarvoor toestemming werd verleend. Kemper verpachtte de papiermolen aan Marten van Delden.

Hij verpacht de papiermolens, maar als hij in 1878 machines voor de staniolfabricage koopt, wordt de papiermakerij beëindigd. “

31-05-1884: Apeldoornsche courant
NOTARIS Adr. Huender te Vaassen, zal bij inzet en toeslag, op Woensdagen 11 en 25 Juni 1884, om 11 uur, in het "Hotel Sïkkens" aldaar. Verkoopen:
I. Voor de erven Mevr. Wed. den heer J. R. KEMPER , in perceelen en kolommen, de navolgende onder Vaassen gelegene goederen:
a. Een papiermolen op OOSTERHOF , gedreven door flinke waterkracht, ook gemakkelijk voor eene andere fabriek in te richten, met solied Woonhuis, Tuin en Bouwland, groot 2-64-80 Hekt.
b. Het Buitengoed, "OOSTERHOF " bestaande uit kapitaal Heerenhuis, Koetshuis, met Stalling, Tuin, Woonhuis met deel en stallingen, Weilanden, Akkerhout, Bosschen en Lanen, van zware Eiken- Beuken- Linde- en Dennenboomen, zeer aangenaam gelegen aan den grindweg op Deventer, geheel groot 9-86-64 Hekt.
c. Een best Bouwplaatsje in de Hongerstraat, groot 94 Aren.
d. De Boerenplaats "De Eekte" met Bouw- en Weiland, Hakhout, Heide en Dennenbosch, groot 11-72-92 Hekt.
e. Een Weiland, aan de Nieuw-Molensche Beek, in 2 perc. samen groot 5 14-90 Hekt.
f. Eenige losse Landerijen. De genummerde boomen worden uitbedongen, en zullen één uur vóór den toeslag geveild worden, met recht van naasting.
Papiermolen en Heerenhuis te bezien, elken Maandag, Woensdag, en Vrijdag van 9—12 uur. Aanw. op Oosterhof, M. VAN DELDEN.
Aanw. op de Eekte, D. HEERING.
Boekjes, bevattende omschrijving der perceelen en kolommen, a 10 cent bij gemelden Notaris te bekomen.
II. Voor HENDRIK HUISMAN: Een Weiland, in het Vaassensche broek, nabij den Jonas te Vaassen, groot 1-18-70 Hekt. Aanw. de eigenaar.

1884: toen Kemper overleed werd Marten van Delden eigenaar en vestigde in 1884 een wasserij in de molen.

Het bovenslagrad deed nog dienst in de oorlogsjaren maar kwam daarna tot stilstand.

Molengoot nog aanwezig.

wetenswaardigheden

Beging 1962 werden vlotwerk en rad verwijderd en gingen molenonderdelen naar de molen van Zadelhoff te Eerbeek.

trivia

Het gebouwtje links op de foto is de molen. Net achter de overkluizing van de beek hing het in 1962 verwijderde waterrad. Molengoot nog aanwezig.
Michiel Regelink, 18-10-2006.