Molen De Houtsche Molen, Helmond

Helmond, Noord-Brabant

De Haag
De Peel
Helmond A (2) 650 C.F. Wesselman

open voet

geschiedenis
"Joncker JOEST VAN CORTENBACH, heer tot Helmont, heeft vercocht aan PETER THOMAS MEYSSEN soen een jaarl. rente van 18 Rynsgl. uit een beemd van + 5 bunder te Helmond omtrent die Houtse Moelen e.z. erf. Simons van Grevenbroeck a.z. erf. erf. Willem Henrick Timmermans soen e.e. Stiphoutse beemd a.e. gemeynstraet."
Met voorwaarden. Get. + datum u.s. (26 mei 1544), 1543/1544. Bron: 3806-181.

Lange tijd had de Helmondse Heer twee windmolens en een watermolen. Eén van die twee windmolens was de Houtse molen die op de kaart van Jacob van Deventer uit ca. 1560 linksonder terug te vinden is.
De Houtse molen stond aan de Goorloop op de grens met Mierlo. Eeuwenlang waren de opvolgende heren van Helmond met de namen Berlaer, Cortenbach, Arberg en Wesselman eigenaar van de molen, tot in de jaren vijftig van de 19e eeuw.

Volgens het kadaster werd de molen in 1853 verkocht aan de Oirschotse molenaar Adriaan van de Hurk.

In 1857 kocht Wesselman de molen weer terug, maar enkel om die te slopen. Enkele jaren later kocht Jan Sevens met zijn kinderen het molenerf en de grond er rond omheen ten behoeve van zijn zoon Antoon. Deze laatste bouwde opnieuw een molen op het molenerf, zie de opvolger.

Bron: website De Houtse Molen, RHC Eindhoven.