Molen van Sevens, Helmond

Helmond, Noord-Brabant
v

korte karakteristiek

naam
Molen van Sevens
modeltype
Kantige molen, stellingmolen
functie
korenmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
02602
oude dbnr.
V12497
Meest recente aanpassing
| Conversie

locatie

plaats
Helmond
plaatsaanduiding
a/d Goorloop oz.
gemeente
Helmond, Noord-Brabant
plaats(en) voorheen
De Haag
streek
De Peel
geo positie
X: 172374, Y: 387402
N: 51.47541, O: 5.63728

constructie

modeltype
Kantige molen, stellingmolen
krachtbron
wind
functie
romp
ronde bovenkruier op vierkante onderbouw
plaats bediening
stellingmolen
bediening kruiwerk
buitenkruier
plaats kruiwerk
bovenkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
?
verdwenen
1927 verbrand, 1929 restant afgebroken
geschiedenis
In 1857 kocht oud-eigenaar Wesselman de standerdmolen (zie voorganger) terug, maar enkel om die te slopen. Enkele jaren later kocht Jan Sevens met zijn kinderen het molenerf en de grond er rond omheen ten behoeve van zijn zoon Antoon. Deze laatste bouwde opnieuw een molen op de molenerf en zijn nazaten hebben deze lang geëxploiteerd. Of die herbouwde molen nieuw was, of wellicht van elders kwam, is niet bekend.

In het notariële archief staat wel dat de familie Sevens in 1865 een lening aanging voor een bedrag van 4000 gulden met de molen van vader Jan in Geldrop als onderpand en nog een lening van 3000 gulden met als onderpand het perceel A 941 in Helmond. Dat is het perceel waar de Houtse molen stond. Weliswaar staat in de notariële akte dat dat perceel bestond uit molen en erf, maar volgens het kadaster kreeg dit perceel pas zijn kadastrale nummer op het moment dat de molen herbouwd werd en er bovendien een stuk grond bijgekocht werd. Dit doet vermoeden dat de leningen zijn aangegaan met het oog op de herbouw van de molen en de aankoop van de grond.

In het kadastrale dienstjaar 1917 werd een machinekamer bij de molen gebouwd, zodat de molenaar niet meer afhankelijk was van de wind.

Zuid-Willemsvaart, 24 juni 1927:
"Molen in vlammen opgegaan te Helmond
Gistermorgen omstreeks twee uur zijn de graanmolen en een groot pakhuis van den heer Sevens aan den Mierloscheweg te Helmond door onbekende oorzaak totaal afgebrand.
Doordat een tweetal personen den heer Sevens kwam waarschuwen werd de brand ontdekt. Maar de molen, waarvan de wieken door het afbranden van het houtwerk nu en dan in beweging kwamen, leverde door 't uitslaan der vlammen toen reeds een fantastisch schouwspel op.
Later in den nacht kwam de motorspuit de inmiddels reeds toegesnelde brandweer versterken, waarmede men het vuur geheel in zijn macht kreeg en het gevaar voor de bekende gebouwen, waartoe ook de danszaal van den heer Brokelman behoort, geweken was.
De brandende wieken vielen na eenigen tijd met geraas naar beneden. Het interieur van den molen brandde geheel uit. Groote voorraden graan en meel ter waarde van ongeveer ƒ 45000 kwamen in de vlammen om. Gisteravond was de brandweer nog ter plaatse, daar het meel nog steeds smeulde. Slechts aan de gunstige windrichting is het te danken dat het woonhuis voor de vlammen gespaard bleef.
Molen en pakhuis zijn op beurspolis verzekerd."

Volgens de aantekeningen in het kadaster werd de molen in 1929 gesloopt, waarna huis, erf en machinekamer overbleven.

Rond 1950 werden op het perceel enkele huizen gebouwd. In de tweede helft van de 1950-er jaren werd het geheel aan de gemeente verkocht, later zat op deze plaats Glass Deco.

Bron o.a.: website De Houtse Molen, RHC Eindhoven.