Molen Watermolen van Wernhout, Wernhout

Wernhout, Noord-Brabant

aan de Aa of Weerijs w.z., ter hoogte van 'Den Oosten'
Aa of Weerijs
Zundert, Noord-Brabant
Baronie en Markiezaat

geschiedenis
Het bestaan van deze molen kon nog niet worden aangetoond, maar kan worden afgeleid uit enkele toponiemen. In het leenregister van de Heer van Breda wordt in 1470 de plek van de inmiddels verbrande Wernhoutsche molen viermaal gebruikt als herkenningspunt voor andere percelen. Dat het hier een watermolen betreft, valt af te leiden uit het feit dat de molen steeds genoemd wordt in de buurt van "t'sheeren stroem". Uit de genoemde veldnaam Polacker of Polakker blijkt dat de molen aan de linkerzijde van de Aa of Werijs gelegen moet hebben ter hoogte van 'Den Oosten'.

Bij protesten tegen de bouw van een windmolen in 1662, voerde de heer van Wernhout, Johan van Aerssen, aan dat hij in een oud leenboek bewijzen had gevonden van een watermolen in Wernhout. De standardmolen kon "dus" als een opvolger daarvan beschouwd worden. Zie Tenbruggencatenummer 16685.

- Acht eeuwen molens in Zundert en Rijsbergen, Frans Kools, 1992.
- Watermolens in Noord-Brabant vroeger en nu, Ir. Piet-Hein van Halder, 2010.