Molen Zaagmolen van Cornelis Cornelisz., Alkmaar

Alkmaar, Noord-Holland
v

korte karakteristiek

naam
Zaagmolen van Cornelis Cornelisz.
modeltype
Kantige molen, grondzeiler
functie
zaagmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
13111
oude dbnr.
V4755
Meest recente aanpassing
| Conversie
media-bestand
Molen 13111 Zaagmolen van Cornelis Cornelisz. (Alkmaar)
Fragment van kaart van C. Drebbel, 1597

locatie

plaats
Alkmaar
plaatsaanduiding
ten noorden van het Zeglis
gemeente
Alkmaar, Noord-Holland
streek
Alkmaar
geo positie
X: 112502, Y: 515683
N: 52.62701, O: 4.75955

constructie

modeltype
Kantige molen, grondzeiler
krachtbron
wind
functie
romp
achtkante bovenkruier
plaats bediening
grondzeiler
bediening kruiwerk
binnenkruier
plaats kruiwerk
bovenkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
1607 - 1611
geschiedenis
In 1595 verzocht Cornelis Cornelisz van Uitgeest aan het bestuur van Alkmaar om een stukje grond ten noorden van het Zeglis, om een houtzaagmolen op te bouwen. Hij was de uitvinder en octrooihouder van dit werktuig, zie Tenbruggencatenummer 10124. Op 16 januari 1595 kreeg Cornelisz de gewenste toestemming, welke nog datzelfde jaar gereed kwam. In het octrooi was vastgelegd dat zijn zaagmolens vrijgesteld waren van windrecht.
Vermoedelijk had Cornelisz na de bouw van Het Juffertje zelf niet genoeg geld meer om de molen te bouwen. Daarom was de molen eigendom van twee investeerders, de schipper Lubbert Jacobsz, poorter van Alkmaar, en de timmerman Jan Claesz die ook als eigenaar bij andere Alkmaarse molens betrokken was. Op 22 april 1596 verkocht Jan zijn helft aan Lubbert.

Op 15 augustus 1602 werd de molen door Lubbert verkocht aan Cornelis Heijndrick Gerritsz van Assendelft 'met alsulcke vrijheyt ende gerechticheyt van winde'.

Onduidelijk is wat er verder met de molen is gebeurd. In 1607 kocht ene Heindrick Corneliszn, "meester van de saechmolen", het stukje grond ten zuiden van het Zeglis waar de zaagmolen Kitmansmolen / De Strooijonker (dbnr. 2363) werd gebouwd. Dat was toen de enige zaagmolen bij Alkmaar, dus de oude molen van Cornelis Cornelisz was toen verdwenen.

Bron: Artikel door Pieter Schotsman en Leo den Engelse, tijdschrift "Oud Alkmaar" 1-2004.

-----

Cornelis Henricxz., van Assendelft, verkreeg in 1611 de windbrief voor die Kitmansmolen. Zonder twijfel betreft dit dezelfde persoon die eerder in 1602 deze molen kocht. De molen zal dus tussen 1607 (aanvraag verplaatsing) en 1611 (verkrijging windbrief) verplaatst zijn naar de zuidzijde van het Zeglis.

aanvullingen

trivia
In juli 2004 werden archeologische opgravingen verricht op het terrein van deze molen. Daarbij werden acht poeren van de molen gevonden; deze stonden in een cirkel met een diameter van vijf meter. Verder werd de fundering van een huis opgegraven. Op het terrein werden ook nog drie molenassen aangetroffen.
Zie: Archeologische Kroniek Noord-Holland over 2004.