Molen Westermolen / Zwetmolen (1e), Jisp

Jisp, Noord-Holland

Jisp
Aan de westkant van het dorp, aan het Zwet.
Wormerland, Noord-Holland

een koppel maalstenen

geschiedenis
Het bouwjaar van De Westermolen is niet achterhaald. Wel is duidelijk dat de molen tot de oudere behoorde. De Westermolen wordt voor het eerst genoemd in een acte, gedateerd op 19 mei 1586. Op die dag werd vastgelegd, dat Simon Goossen als voogd van het kind van Jemen Jacobs, schuldig was aan Jan Huiberts, ƒ 100 onder hypotheek van Goossens’ molen, De Westermolen. E.e.a. was afkomstig uit het weesboek van Jisp.

Op 30 maart 1610 werd de molen nogmaals genoemd in het weesboek van Jisp.

Op 1 juni 1619 kreeg de Jisper Cornelis Pietersz. de windbrief voor De Westermolen uitgereikt. Hij verkreeg hiermee toestemming tot de bouw van een nieuwe meelmolen in Jisp. Mogelijk voldeed de oude standerdmolen niet meer en koos Pietersz. voor een wat ‘moderner’ type, een wipmolen of een achtkant.

- “Molens te Jisp” J. Klopper 1992 blz. 19-22
- “het Dorp aan de rivier de Ghyspe” H.P. Moelker 1976 blz. 90-91
- “Zaanlandsch jaarboek” G.J. Honig en S. Lootsma 1934 blz. 155-156

trivia
Voorganger van de meelmolen “de Westermolen” of “de Zwetmolen”, standerdmolen, te Jisp aan de westkant van het dorp aan het Zwet. Bouwjaar onbekend, in 1619 gesloopt en vervangen door een nieuwe molen.