- naam
- Weltevreden (verplaatst)
- modeltype
- Kantige molen, stellingmolen
- functie
- zaagmolen
- bouwjaar
- verdwenen
- toestand
- verdwenen
- Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
- Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
- Ten Bruggencate-nr.
- 12154
- oude dbnr.
- V182
- Meest recente aanpassing
- | Overig
Molen Weltevreden (verplaatst), Krimpen aan de Lek
Krimpen aan de Lek, Zuid-Holland
v
locatie
- plaats
-
Krimpen aan de Lek
- plaatsaanduiding
- Rijsdijk 50, 2931 AW
- gemeente
- Krimpenerwaard, Zuid-Holland
- streek
- Krimpenerwaard
- geo positie
-
X: 102981, Y: 434047N: 51.89251, O: 4.63151
constructie
verwijzingen
- allemolens.nl
- Kijk op allemolens.nl voor historische foto's en documenten van deze molen
geschiedenis
- toestand
- verdwenen
- bouwjaar
- verdwenen
-
2008 verbrand 2011 geheel geruimd
- afkomstig van
- geschiedenis
-
Op 12 januari 2000 is door middel van een mammoetkraan het houten vierkant (45 ton) over het water een kleine 500 meter verplaatst naar zijn nieuwe plek, waar vroeger de scheepswerf van J. & K. Smit een scheepshelling had.
Het molenrestant van zaagmolen "Weltevreden" is thans gelegen even ten oosten van de dorpskom van Krimpen a/d Lek buitendijks langs de rivier de Lek, aan de oostkant van een aldaar aanwezige kleine insteekhaven en in een passende omgeving. Deze insteekhaven heeft de bestemming museumhaven. De sfeer ter plekke wordt in belangrijke mate mede bepaald door de oude dijkbebouwing die hier ook na de dijkverhoging nog aanwezig is. Voorts is deze locatie gelegen recht tegenover het aan de andere zijde van de rivier gelegen molencomplex Kinderdijk dat inmiddels als Werelderfgoed is aangemerkt.
'De Stichting Zaagmolen Weltevreden' is op 20 juli 1987 in het leven geroepen met het doel de molen weer te herbouwen. De zijschuren, IJsselsteentjes en het binnenwerk van de vroegere molen de Clarissa Maria uit Rijswijk liggen opgeslagen, te wachten op de herbouw.
Molen Weltevreden zal niet meer herbouwd worden, ondanks de grote inzet van vele initiatiefnemers die de stichting in het leven hebben geroepen.
Op 1 februari 2000 werd de molen op de rijksmonumentenlijst geplaatst, maar niet voor lang. Helaas moest dit molenrestant zijn status van rijksmonument inleveren. (RDMZ-506166). De grondeigenaar heeft met succes bezwaar aangetekend tegen de monumentenstatus.
Er zal zeker nu iets heel anders op deze plaats komen. In ieder geval géén molen Weltevreden. Een verplaatst stuk van een molen kan nu eenmaal geen rijksmonument zijn. Zodra een romp van zijn plek is verliest hij deze status.
Gerrit Keunen, 7 september 2006.
De molen is op 8 december 2008 afgebrand en de stichting is afgelopen jaar ontbonden nadat de laatste onderdelen zijn weggeschonken aan andere stichtingen.
Jeffrey Lekkerkerker, 7 juli 2012. -
- nog waarneembaar
Niets. Maar de baard van deze verdwenen molen zou nog bestaan, is in beheer van de fa. Boogaerts.
aanvullingen
- trivia
De IJsselsteentjes zijn gebruikt voor de restauratie van korenmolen De Regt te Nieuw-Lekkerland.
-----
In 2015 zijn er metalen onderdelen overgenomen voor de bouw van zaagmolen Moulin Rouge du Cros in Saint-Fargeol (Auvergne). Zie de website Le moulin rouge du Cros de Saint Fargeol
Inform. van Sjani Beijen, 25-07-2024
draag zelf bij
- foto's
- foto's insturen