Molen De Stier, Dordrecht

Dordrecht, Zuid-Holland

Dordrecht
op stadsgrond buiten de Spuipoort op de hoek van de kruisweg
Eiland van Dordrecht

open voet

geschiedenis
6 maart 1651: Jan Arijensz. Gijp en Pieter Arijensz. Hart, als ooms en voogden over de onmondige kinderen van Jan Willemsz. van Hoorn en Duijfgen Arijensdr., beiden overleden en Willem Jansz. van Hooren, Aelbrecht Jansz. van Hooren, Arijen Jansz. van Hooren, Benedictus Jansz. van Hooren en Geertruijt Jansdr. van Hooren, allen kinderen en erfgenamen van Jan Willemsz. van Hooren en Duijfgen Arijensdr., zijn bijeengekomen ten overstaan van Jacob Jacobsz. Berm en Johan Schoormans, notaris te Dordrecht.
Zij zijn overeengekomen, dat Arijen Jansz. van Hooren en Benedictus Jansz. van Hooren, bij de scheiding van de door hun ouders nagelaten goederen, zullen aannemen voor een bedrag van 10.000 gl. de windmolen, genaamd "de Stier", met rosmolen, huis, tuin, erf en werf, staande en gelegen op stadsgrond buiten de Spuipoort op de hoek van de kruisweg, incl. paard, wagen, gereedschappen etc. Bedongen is eveneens, dat de broers aan de echtgenotes van Willem en Aelbrecht Jansz. van Hooren en aan hun zuster Geertruijt Jansz. van Horen een rosenobel zullen geven "tot vereeringe voor spellegelt". Akte door Aelbrecht Jansz. van Hooren ondertekend. (ONA Dordrecht inv. 90, f. 73 e.v.)

Voorganger van molen De Hoop. In 1758 uitgekocht en hierna gesloopt.

Op de afbeelding staan 6 molens, vlnr: