Molen De Hoop, Dordrecht

Dordrecht, Zuid-Holland

Spuiweg 67 / Papeterspad
Eiland van Dordrecht
Dordrecht D (1) 201 De Erve Gerrit Otto Faassen en Consort

04-09-1766: Rotterdamse courant
Uit de hand te koop, de helft in eene steenen KORENMOLEN genaamt DE HOOP, in het jaar 1763 nieuw gebouwd, staande buiten de Spuipoort op den hoek van de Kruisweg by Dordrecht: Te bevragen by de Weduwe Dolphyn, buiten dezelve Poort.

13-03-1790: Rotterdamse courant
Uit de Hand te Koop, de HELFT, in eene Nieuwe WINDSTEENE KOORN-MOLEN, genaamt DE HOOP, en de daarby staande Nieuwe en moderne HUIZINGE en welbeplante TUIN, staande buiten de Spuipoort te Dordrecht.
Te bevragen by den Eigenaar en Bewoner Leendert van Rhyn.

05-09-1854: Opregte Haarlemsche courant
OPENBARE VERKOOPING, te Dordrecht, in het Koffijhuis van Zuhn, ten overstaan van den aldaar residerenden Notaris 11. SCHIJYTEN, van :
N°. 1. De onverdeelde HELFT in een' hechten, sterken en in den besten staat onderhouden STEENEN WIND-KORENMOLEN en ERF, genaamd DE HOOP, met de HELFT in de losse en vaste GEREEDSCHAPPEN , staande en gelegen te Dordrecht, aan den Spuiweg.
N°. 2. De onverdeelde WEDERHELFT in deszelven MOLEN met, de GEREEDSCHAPPEN, alsmede het geheele HUIS en ERF, voor den Molen staande.
N°. 3. En de onverdeelde HELFT in een' hechten, sterken en goed onderhouden STEENEN WIND-KORENMOLEN en ERF, genaamd KIJK OVER DEN DIJK, met de HELFT in de losse en vaste GEREEDSCHAPPEN , staande en gelegen te Dordrecht, aan den Noordendijk. Te aanvaarden met den 1sten November aanstaande. De veiling bij opbod, zal plaats hebben op Zaturdag den 9den, en de afslag en definitive toewijzing op Zaturdag den 16den September 1854, beiden de dagen des voormiddags te half 12 ure, in voorschreven Koffijhuis. Nader onderrigt is te bekomen ten Kantore van voorn. Notaris Schuyten.

12-09-1854: Opregte Haarlemsche Courant
Definitive toewijzing, bij afslag, op Zaturdag den 16den September 1854, des voormiddags ten half 12 ure, te Dordrecht, in het Koffijhuis van Zahn, ten overstaan van den Notaris H. Schuyten, van:
allen staande en gelegen te Dordrecht. Zoo als een en ander Zaturdag ll. is Geveild.
Nader onderrigt is te bekomen ten Kantore van voorn. Notaris Schuyten.

Volgens het artikel: Het Zuid-Hollandsche korenmolenaarsgeslacht Van Rhijn en zijn molens uit 1942 heeft hier familie gewoond:

" IIb. Leendert van Rhyn (1762-1846), werd in 1785 eigenaar van den korenmolen "de Hoop" aan den Spuiweg op den hoek van den Tweeden Singel te Dordrecht, die in later is gesloopt.
In 1790 verkoopt Leendert dezen molen en vestigt zich te Waddinxveen, waar hij van dat jaar tot 1832 eigenaar van den dorpskorenmolen was. Deze molen is reeds lang verdwenen."

In het Nederlands Patriciaat 78e editie staat:
"VIIb. Leendert van Rhijn, ged. Wateringen 17 Sept. 1762 (van VI), werd 27 Sept. 1785 burger te Dordrecht,

eig. Korenmolen De Hoop te Dordrecht 1785-1791, en van de korenmolen te Waddinxveen 1791-1832, woonde te Jaarsveld 1832-1837, te Montvoort 1837-1838, † De Meern (Veldhuizen,U.) 30 Okt.1846,"

Informatie van Gert Jan van Rhijn, 20 juni 2006.

Het Hofje 'De Hoop' met nog een fraaie molensteen, is nog een herinnering hieraan.