Molen Kranepoortenmolen, Groningen

Groningen, Groningen

Kranepoortenmolen

Groningen
in de Kranedwinger noord, thans de Westerbinnensingel
Groningen (stad)

geschiedenis
In 1775 op 6 juni wordt de molen verkocht door de voogden van Het Burger Weeshuis aan het molenaarsgilde, aan Jacob Sweets, Hendrik J.Reneman en Jan Sjoets als Oldeman (in handelingen van de molenaars)(3.X.170).
Waarschijnlijk om de molen af te breken.
Verdwenen omstreeks 1778.

Het is op basis van kaartmateriaal lastig te beoordelen welke van de twee molens in de Kranedwinger (deze en dbnr. 12000) de oudste is. Jacob van Deventer tekent rond 1560 één molen ter plaatse van de latere dwinger (zie volledige kaart dbnr. 11987). Dit lijkt om de zuidelijke positie te gaan. Nicolaas Geelkercken tekent in 1616 ook één molen en dat lijkt deze noordelijke positie. Op de kaart van Joan Blaeu uit 1649, wat een reproductie is van de eerste kaart van Haubois uit 1643, staan beide molens getekend. Aangesloten wordt daarom bij de opvatting van o.a. Berend van der Veen Czn. dat de zuidelijke molen de oudste is. Deze noordelijke molen is dan tussen 1616 en 1643 opgericht, danwel van elders hier naartoe verplaatst.

trivia
De molen komt verder voor op de kaart van Haubois, verder bij Hofsnijder (1743), Pronk (1754) en Beckeringh (1781).