Molen De Eendragt / Kranepoortenmolen, Groningen

Groningen, Groningen

Groningen
in de Kranedwinger, noord/ Nu heet het daar Westerbinnensingel
Groningen (stad)
Groningen K (1) 1065 Harm Niemeijer, bakker, en mede Eigenaren

geschiedenis
Gebouwd in 1778 voor Conrad Verwer en Pieter Tijssen Buitenwerf (verz. 1779 3.X.176). Eigenaars: sinds 1831 Klaas Mesdag.
1779: overdracht door Cornelis Verwer en Pieter Tijssen Buitenwerff aan Gerrit H.Hesseling (verz. 12-3-1779 3.X.176);
1783: overdracht van de helft door Gerrit H.Hesseling aan Jan Sjoerts (3.X.183);
1792: overdracht van de helft door de schuldeisers van de erven Jan Sjoets Geltzeman en Klaasje Warners aan Jan Tjeerts Geltzema (3.X.193);
1803: overdracht van de helft door Sybrand van Driessen aan Jan Derksema (3.X.212); 1813: publieke verkoping van de helft op schade-baten van Jan Derksema. Koper Nantko Freerks Vos, brouwer te Groningen (acte not.R.Lohman);
1815: publieke verkoop van de helft door Nantko Freerks Vos aan Menno Luitjes Hagmann (acte not. IJ.J.Keiser te Ulrum +1820);
In 1831 is eigenaar van deze helft Klaas Mesdag.
De andere helft:
1809: overdracht door Gerrit Hesseling aan Tjeert Geltsema (3.X.189);
1809: overdracht door Izaak van Delden, als boekhouder diaam van de Doopsgezinde Gemeente ten behoeve van een in plaats van wijlen Aafje Pieters Wiersema wed. Heere Juiker Huisman aan Jacob Hiddes Hareveld en Antje Cornelis Ehel. (not.3.X.228);
1815: overdracht door Jacob Hiddes Hareveld aan Harm Niemeyer, bakker aan de ...poort (not.R.Lohman);
1831: overdracht door de erven Harm Niemeyer aan Klaas Mesdag (not.N.J.Quintus).
Afgebrand op 4 juni 1859, door de bliksem getroffen ‘op de Kranepoortenwal’ (PGC). (In 1779 op 17 februari verkoop van het huis in de Sledemennerstraat door de Oldeman Hovelings van het molenaarsgilde, Joris Ferwerda, Jannes Weggemans en Jan Sjoets).

Komt voor op de stafkaart van 1854.

Op 22-04-1851 berichtte de Groninger Courant het volgende:

Heerke van de Wal, uit Zuidhorn, een 65 jarige molenaarsknecht van de Kranerpoortermolen te Groningen, valt van de zwikstelling en overlijdt aan de gevolgen.

Het slachtoffer, Heerke van der Wal, geboren te Zuidhorn, overleed op 23-04-1851 om 17.30 uur (Overlijdens akte - Allegroningers.nl)

Ingezonden door Caroline Schaeffer,16 mei 2021