Molen Polder 197, Dijken/ Diken

Dijken/ Diken, Fryslân

De Fryske Marren, Fryslân
Terhorne/ De Hoek
Doniawerstal
Langweer A (2) 334b Erven Frans Julius Johan van Eijsinga

geschiedenis
Op de waterstaatskaart van 1873 staat ter plekke wel een grondduiker aangegeven, maar geen molen van de polder 197. Waarschijnlijk is dat ten onrechte, want in het kadaster van 1887 staat hij wel (Langweer A 1192) en op de top. kaart van 1908 ook nog. In 1932 was de molen verdwenen.

Nieuwsblad van Friesland, 1 jan. 1915:
"Langweer, 29 Dec.
Hedenmorgen om 5 uur werden we opgeschrikt door het kleppen van de klok. In de richting Sloten en Sneek zag men de vlammen oplaaien. Maar ook dichter bij was er brand uitgebroken. De molen van T. Hepkema [dit record dbnr. 10378] was losgeraakt en weldra stond alles in brand. De boerenhuizinge van A.J. v.d. Sluis stond dichtbij. Gelukkig wist men, geholpen door den regen, het gevaar af te wenden. De inmiddels geroepen brandspuit behoefde geen dienst meer te doen. De naastbijstaande molen [Tenbruggencatenummer 06435 e] van A. v.d. Sluis werd door den wind geheel omver geworpen. …"
Erik Stoop, 10 juni 2019.