Molen Hoeksterpolder / Polder 198, Dijken/ Diken

Dijken/ Diken, Fryslân

Langweer A (2) 340 Erven Frans Julius Johan van Eijsinga

Spinnenkop

Bemaalde de polder 198 (30 ha).

In het kadaster van 1887 is de molen genummerd Langweer A 1186.
Op de waterstaatskaart van 1949 staat hier een elektrisch gemaal van de Hoeksterpolder aangegeven, op top. kaarten komt dit niet voor.

Nieuwsblad van Friesland, 1 jan. 1915:
"Langweer, 29 Dec.
Hedenmorgen om 5 uur werden we opgeschrikt door het kleppen van de klok. In de richting Sloten en Sneek zag men de vlammen oplaaien. Maar ook dichter bij was er brand uitgebroken. De molen van T. Hepkema [Tenbruggencatenummer 10378] was losgeraakt en weldra stond alles in brand. De boerenhuizinge van A.J. v.d. Sluis stond dichtbij. Gelukkig wist men, geholpen door den regen, het gevaar af te wenden. De inmiddels geroepen brandspuit behoefde geen dienst meer te doen. De naastbijstaande molen van A. v.d. Sluis [dit record dbnr. 10379] werd door den wind geheel omver geworpen. …"
Erik Stoop, 10 juni 2019.

Kennelijk werd de molen na deze storm dus weer hersteld.

trivia
Op de foto het spinnekopje van veehouder Van der Sluis die woonde in het gehucht Hoek onder Langweer.
"Het molentje was in 1891 overgenomen van de heer Sijbesma, maar wanneer het precies is gebouwd is niet bekend. Plusminus 1938 is het afgebroken en kwam er een gemaal voor in de plaats. .... Op de oude foto ziet U de volgende personen: boven in de roede Jacob v.d. Sluis, onder hem Douwe, tegen de ondertoren Fokke, staand in de schouw Jan, rechts van Jan Doete en links van hem Fokje."
Bron: informatie van S. Andringa te Grouw, in De Utskoat 53, 1989.