Molen De Leeuwerik, Zaltbommel

Zaltbommel, Gelderland

oliemolen, pelmolen

Zaltbommel
Bommelerwaard

29-08-1797:  Rotterdamse courant
HAND TE KOOP, een sedert weinig Jaren Nieuw gebouwde WIND-OLY en PELMOLEN, waarin die Trafyk, gedurende die tyd, met een goed succes is gedaan en nog continueert; met de WOONHUIZINGE , ruime en sterke PAKHUIZINGE, en ZOLDERINGEN voor wel Honderd Lasten Zaad: Item KNEGTSWONINGE en twee TUINEN, met allerlei fyne Vruchtboomen , alle aan en by den anderen, binnen de Stad Zalt-Boemel staande; te bevragen by den Procureur J. GANDERHEYDEN, aldaar; terwyl inmiddels tot informatie diend , dat de Helft iet Kooppeanningen, tegen behoorlyken Intrest, in het Goed gevestigd kunnen blijven staan.

28-02-1809: Oprechte Haarlemse courant
Uit de hand te huur of te koop: De OLIE- en PEL-MOLEN, met de daaraan staande rruime WOON- HUIZINGE , voorzien van verscheide Boven-en Beneden-Vertrekken, ruime Zolders, en eene spatieuse Tuin daarom en aan. alles buiten de Stad Z. Boemel
staande en gelegen; te bevragen bij den Eigenaar en bij den Procureur J. Canderheijden, aldaar.

08-04-1809: Dordrechtsche Courant
Een wind- oly- en pelmolen, De Leeuwerik genaamd, voorzien van dubbeld werk, met de voorhanden zynde en daarby behorende gereedschappen; hebbende, de molen ten vrye wind, waarin die affaires vele jaren achter den anderen met veel succes zyn uitgeoefend, en nog daarin worden voortgezet, met een daarby en …………….die binnen de stad Zalt Bommel kennelyk staande en gelegen.

20-02-1816: Dagblad der provincie Noord-Braband

UIT DE HAND TE KOOP, den OLIJ-WINDMOLEN te Z. Boemel, voor den Eersten Maart 1816, te bevragen bij den Molenmakers – Baas A. van HEMERT, te Ammerzooden.

Een precieze locatie is nog niet vastgesteld van deze windmolen.
de red. NSR