Molen Baselaarsmolen (2e), 's-Hertogenbosch

's-Hertogenbosch, Noord-Brabant

Baselaarsmolen (2e)

's-Hertogenbosch
aan de Kasterenswal nabij het Kruithuis
Meierij van 's-Hertogenbosch

geschiedenis
Tijdens een onweer eind 1627 werd de toenmalige korenmolen tijdens het malen getroffen en brandde tot de grond toe af. Sinds 1617 stond in de nabijheid een kruitmagazijn. In die tijd was juist veel kruit in het magazijn in voorraad, zodat niemand de brand durfde te blussen. Aartshertogin Isabella verbood daarop de molen op dezelfde plaats te herbouwen. Desondanks is dat toch gebeurd.

In 1672 begon echter het stadsbestuur er toch bang voor te worden dat de molen bij een belegering van de stad (door de Fransen) in brand geschoten zou worden, met alle gevolgen van dien. De eigenaar, Van Susteren, werd gelast zijn molen af te breken en ergens anders weer op te bouwen. Er volgden de nodige vergaderingen van het stadsbestuur met Van Susteren. Hij was blijkbaar niet zo gelukkig met deze lastgeving. Hij zegde toe dat, zodra een schot op de stad zou worden gelost, hij de molen zou ontdoen van alle licht- ontvlambare delen. De zware eiken constructie zou volgens hem niet snel in brand raken. De stad had daar weinig vertrouwen in en na enkele nieuwe standplaatsen bekeken te hebben, kreeg Van Susteren de molenwerf op Bastion Maria toegewezen.

Bron: "Molenwandeling over de stadswal", artikelenreeks door Nico Jurgens, 1997. Verzameling H. van der Kaay.