Molen Zaagmolen van Croon, Purmerend

Purmerend, Noord-Holland

Purmerend
aan de Gouw
Purmerland
Waterland

geschiedenis

In 1632 kreeg Sijmon Pouwelsz. Schuijtvoerder voor zes jaar octrooi voor het zagen van vuren- en grenenhout op de molen waarvan hij toen de helft kocht. Hoewel deze molen net over de banscheiding met Purmerland stond (buiten de Dijcker poort aan de Gouw), draaide hij vanaf 1632 met octrooi van de Purmerendse vroedschap. Het is niet duidelijk of dat illegaal was, dat wisten ook de erfgenamen van eigenaar Job Jacobsz. Croon niet in 1640.

In 1637 verzocht de eigenaar octrooi aan de Purmerendse vroedschap om alle soorten hout te mogen zagen.

In 1651 werd de molen verplaatst naar de Where.

Bron: "Zaagmolens en houthandel in Purmerend", artikel door Jack Otsen in "Nederlandse Historiën" 1993 nr. 1. Met dank aan H. van der Kaay.

NB De aangegeven locatie is een ruwe schatting.

De Saechmolen staat (links) aangegeven op de kaart van Berckenrode uit ca. 1646, zie Waterlands Archief, volgnr. KA00349. Op de kaart van Daniël van Breen uit 1658 (zie Waterlands Archief, volgnr. KA00316) is hij verdwenen aan de Gouw en geplaatst aan de Where.

Hoewel de molen op deze kaarten als achtkante binnenkruier staat getekend, zal het mogelijk/ waarschijnlijk een paltrokmolen zijn geweest.

Mogelijk (maar slecht te zien) staat de zaagmolen ook al getekend (midden onder) op een handgetekende kaart uit 1600, zie Waterlands Archief, volgnr. KA00684.