Molen Zaagmolen van Tegel, Purmerend

Purmerend, Noord-Holland

aan de Weere zz.
Waterland

omgewaaid ?

De molen werd in 1651 verplaatst van de Gouwe in Purmerland naar de Where beoosten van Purmerend.

Het is onduidelijk of de drie houtzaagmolens aan de Where in de 17e eeuw volop in produktie bleven. In 1655 waren er slechts twee molenaars aktief, Jan Boer en IJsbrant Brantjes. Vader en zoon Brantjes bleven tot 1680 in het bezit van een zaagmolen.

In 1674 werd de paltrokmolen van Jacob Tegel door een hevige storm omver geblazen. Niet zeker is, of het hier deze derde molen aan de Where betreft, en of deze paltrok na de ramp weer is opgebouwd.

Bron: "Zaagmolens en houthandel in Purmerend", artikel door Jack Otsen in "Nederlandse Historiƫn" 1993 nr. 1. Met dank aan H. van der Kaay.

NB De aangegeven locatie is een ruwe schatting.

De molen staat niet aangegeven op de kaart van Van Berckenrode uit 1646 (Waterlands Archief, volgnr. KA00349), maar wel op die van Van Breen uit 1658 (Waterlands Archief, volgnr. KA00316).

Hoewel de molen op deze kaarten als achtkante binnenkruier staat getekend, zal het mogelijk/ waarschijnlijk een paltrokmolen zijn geweest.