Molen De Trouwe Hulp voorganger, Woudenberg

Woudenberg, Utrecht

aan de weg Woudenberg - Zeist
Woudenberg, Utrecht
Utrechtse Heuvelrug

Deze standerdmolen werd in 1723 gebouwd.

17-12-1723 en 23-12-1723 Arien Gerritsen van Maren, voor zich en namens zijn onmondige zoon Willem Ariensen van Maren, Willem Verkroost, man van Merrigjen Arienz van Maren, Arien Janz, man van Gerritjen Arienz van Maren, Maijgjen Arienz van Maren, meerderjarig jd., kinderen van Arien Gerritsen van Maren en erfgenamen van Rijck Gerritsz van de Weteringh, molenaar te Woudenberg.

Gerrit Varekamp, Roelof Varekamp, Gerrit Volckertse Varekamp en Gerrit Volckertse Varecamp, kinderen en kleinkinderen van Roeloffje Roelen, vrouw van Rijck Gerritsen van de Wetering.

Zij machtigen Theunis Wildeman, gerechtsbode om namens hen aan Jan Jacobsen van de Haer en zijn vrouw de molen met huis, hof en boomgaard te verkopen.Volgt de overdracht

24-02-1733: Amsterdamsche Courant

Maendag den 2 Maert, 's middags ten 1 uur, zal ten huyze van Arnoldus van Geytenbeek, tot Woudenberg publyk werden verkogt, een schone Wind Koorn-Molen met huys, Berg en Hof, als meede Boom goed, staende by den voorsz. Dorpe van Woudenberg zynde op dezelve Molen een extra groot gemael, om aanstodd of met May te werden aenvaert.

Verklaring van Teunis Bosch terzake de uitweg van land achter de molen, eigendom van Tijs van Wittenberg en Maria Lagerweij, Huwelijkse voorwaarden dd. 21 maart 1751, afschrift 1768 0x kind

22-02-1735: Jan Jacobse van de Haar en zijn vrouw Rijkje van Ravesloot verkopen aan Jacob Koendertsen de molen met toebehoren en een huis met inboedel.

?? 11-06-1736: Overdracht incl molen?? Registratie van een tinsbrief voor Frederik Adriaan, baron van Rheede, vrijheer van Renswoude en Emminckhuijsen. Johan Kik en zijn vrouw Johanna Beens, de laatste als enige erfgename van Maria Beens, wed. Johan Bourgeois, in leven schout en gadermeester van Woudenberg, volgens testament voor Not. Woertman te Utrecht d.d. 26-06-1715. Zij verklaren dat Maria Beens op …..

05-01-1743 en 12-03-1743: Jacob Coenderts, molenaar

05-03-1749: Jacob Coendertsen, molenaar, en zijn vrouw Teuntje IJsebrantse Verhoeff

17-04-1760: Testament van Tijs Ariensz van Wittenberg en Maria Lagerweij, verleden voor schepenen van Woudenberg, Tijs Wittenberg Man 03-04-1778 Woudenberg overleden.

05-01-1774: Jacob Coendertze van Arnhem, wed. Teuntje IJzebrand Verhoef, molenaar maakt zijn testament. Zijn zoon Jacobus Jacobz van Arnhem krijgt jaarlijks 70 gulden, zijn dochter Maria Jacobz van Arnhem krijgt jaarlijks 30 gulden. Windkorenmolen met huis, berg, tabaksschuur, de hof en grond

26-04-1775:  Jacobus van Aarnhem, meerderjarig jm., molenaar te Woudenberg

15-11-1808: Erris Roll, voor zichzelf en namens Matthijs van Geijtenbeek, weigraven van Woudenberg, verkopen aan Teunis Dorresteijn, molenaar, een erfpachtcanon van 4 gulden en 10 stuivers, gaande uit de grond waarop het molenhuis staat, voor 113 gulden.

01-11-1809: Utrechtsche courant

Uit de Hand te Koop: een wel betimmerde KOORN-MOLEN, te Woudenberg; te bevragen by den eigenaar Teunis Dorrestein, te Woudenberg, voornoemd.

In 1810 is de standerdmolen verbrand.

De molen werd weer herbouwd in 1811, dit keer als een ronde stenen molen.