Molen De Trouwe Hulp / Molen Dorresteijn, Woudenberg

Woudenberg, Utrecht

1902 uitgebrand en hersteld
1931 buiten bedrijf 1948 grotendeels gesloopt 1982 restant gesloopt

Voorganger was een standerdmolen die in 1810 verbrandde.

22-05-1811: Maria Lagerweij Begraven,  Woudenberg Vrouw van Tijs Wittenberg

Stukken betreffende de nalatenschap van Maria Lagerweij, w. o. publ. verkoop van de meubilaire goederen,

boedelscheiding en afrekening door Hendrik Lagerweij Mz als executeur, 1811-1816

29-07-1814:  Coudijs, Gerrit Overleden: ?-04-1809, Driebergen lw Boedelscheiding: Woudenberg: bouwland bij de molen Echtgenoot: (wed. van:) Moesbergen, Gerritje Wou Molenaar

1830:  Hendrik Willemsen van Voorthuizen, ged. Scherpenzeel 18-03-1753, op Geijtenbeek, landbouwer op

Klein Davelaar, ov. Woudenberg 09-01-1830, ongehuwd In 1837 doet Willem van Voorthuizen, z.b. onder

Woudenberg afstand t.b.v. Gijsbert Dorrestein, korenmolenaar te Woudenberg en Jan Vlastuin, schoenmaker te Woudenberg als diakenen van de Herv. Kerk te Woudenberg,

1832: eigendom De kinderen van Teunis Dorrestein 1872 Dorrestein, Gijsbert molenaar erflater woont

Woudenberg

1837: In 1837 doet Willem van Voorthuizen, z.b. onder Woudenberg afstand t.b.v. Gijsbert Dorrestein, korenmolenaar te Woudenberg en Jan Vlastuin, schoenmaker te Woudenberg als diakenen van de Herv. Kerk te W., die hem zijn leven lang moeten onderhouden

30-10-1857: Utrechtsche courant

UIT DE HAND TE KOOP, door sterfgeval der Vrouw, " de WIND-KORENMOLEN te Woudenberg (Prov. Utrecht), welke sedert de onheugelijkste tijden een zeer goei bestaan heeft opgeleverd en zulks nog doet; zijnde van steen gebouwd, met ijzeren as en twee paar steenen, van eene soliede bouworde. Gelegen aan den straatweg. Te aanvaarden 1 Mei 1858. Te bevragen in persoon bij den eigenaar en molenaar G. DORRESTEIN, te Woudenberg. Twee derden der kooppenningen kunnen tegen 4 perCent in den Molen gevestigd blijven.

1872: Albertus Wagensveld, geb. Woudenberg 25-03-1867, molenaarsknecht, ov. Woudenberg 08-07-1941, tr. Woudenberg 18-10-1892 Jacoba Schoonhoven, geb. Woudenberg 28-11-1872

1885: De naam houdt het lang vol: In 1885 verkoopt Cornelis Blanken, logementhouder te S??cherpenzeel. namens Gijsbert Janse van Mill, molenaar onder Woudenberg boekweit in de Kuil, op het Haartje, de naweide van Wallenburg te Scherpenzeel, samen t.w.v. f 133,=. (Not. Scherpenzeel 4147, nr. 25; 30-07-1885)

1902: Huidige molen 1902 uitgebrand en weer hersteld. De molen werd bemalen door Teunis Dorresteijn. Later werd de molen eigendom van fam. Van Houten.

1931: De molen was in bedrijf tot rond 1931.

19-02-1948: De sloopvergunning werd afgegeven waarna in dit jaar de molen grotendeels werd gesloopt.

1982:  Het laatste restant geruimd.

Meer info: De Klapperman, 1995-1. Bijdragen tot de geschiedenis van Woudenberg.