Molen Hanspoortermolen (1e), Dokkum

Dokkum, Fryslân

Dokkum
op bolwerk Hanspoort
Noardeast-Fryslân, Fryslân
Dongeradeel

geschiedenis
In 1582 werd de aanleg van de nieuwe vestingwerken rond Dokkum afgerond. Op de eerste kaart met die nieuwe vestingwerken van Nicolaes Geilekerck (en Ubbo Emmius?) uit 1616 staat deze molen voor het eerst ingetekend. Voor 1582 stonden er in Dokkum al een aantal korenmolens die zijn verdwenen rond 1582. Waarschijnlijk zijn ze naar de nieuwe vesting geplaatst. Deze molen staat het dichtst in de buurt van de verdwenen molen dbnr. 11591. Waarschijnlijk is dan ook die molen rond 1582 hier naar toe verplaatst. Bewijs hiervoor ontbreekt vooralsnog.

Van de Hanspoortster molen vinden wij in 1711 als eigenaars Dirk Claasen en Herman Harkes, die ieder voor de helft deelgerechtigd waren.

12 oktober 1712:
Sierk Sieerds en Ypo Edes, molenaars te Dokkum koopen voor 1000 goudgl. en 21 car.gl. van Symon Harkes de halve rogmolen op de Hanspoortster dwinger aldaar.

In 1716 kwam Ide Hessels in de plaats van Herman Harkes en een jaar later volgde Gerben Willems Dirk Claasen op. Op zijn beurt moest eerstgenoemde in 1722 plaats maken voor Balling Pijtters, die weer een jaar later alleen eigenaar werd. Hij bleef dat tot zijn dood in 1737. Zijn erven gingen een compagnonschap aan met Jurjen Mathijsen, dat tot 1753 stand hield.

In dat jaar kwam de molen aan Dirk en Eeltie Eilderts. Dirk overleed in 1771 en liet de molen na aan zijn weduwe.

Bron: Noord-Oost-Friese korenmolens en hun molenaars, W.T. Keune, 1970.