Molen Overscheensche Polder, Naarden

Naarden, Noord-Holland
v

korte karakteristiek

naam
Overscheensche Polder
modeltype
Wipmolen
functie
poldermolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
07564
oude dbnr.
V7564
Meest recente aanpassing

locatie

plaats
Naarden
plaatsaanduiding
aan het Naardermeer
gemeente
Gooise Meren, Noord-Holland
streek
Het Gooi
geo positie
X: 138311, Y: 478519
N: 52.29440, O: 5.14257

constructie

modeltype
Wipmolen
krachtbron
wind
functie
inrichting
Scheprad
plaats bediening
plaats kruiwerk
middenkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
geschiedenis
De Binnendijksche Overscheensche en Berger Polder, en de Keverdijksche Overscheensche Polder vormden tot de aanleg van de Naarder Trekvaart in 1641 één geheel. Deze polder werd bemalen door een molen aan de Meerdijk, uitslaand op het Naardermeer. De molen stond aan het andere einde van de Molenwetering als waar later de Keverdijksche Molen stond [dit laatste lijkt niet juist, zie onder, Red.].

Bron:
- "Molens in en rond Naarden" door G.J. Pouw, artikel in "Tussen Vecht en Eem" 1989 nr. 4. Met dank aan H. van der Kaay.
-----

Op de kaart die Nicolaas Bonifatius in 1629 maakte van de drooggelegde Naardermeer en omgeving staat geen molen waar Pouw dat suggereert. Bonifatius tekent de molen inderdaad aan de Meerdijk, maar verder naar het oosten. De nog bestaande knik in de Keverdijk (bij de Kolonel Falbastraat) is een goed referentiepunt. Vandaar liep een pad naar de Meerdijk waar aan het eind de molen stond.

Op de kaart uit 1629 is geen molenwetering te zien, zoals Pouw die noemt. Waarschijnlijk is die pas bij de realisatie van de nieuwe molen in 1642 gegraven. Ook zijn na 1629 innundatiekades aangelegd (te zien op de kadastrale kaart van Naarden uit 1825), waarvoor de waterlopen in de polder waarschijnlijk ook moesten worden omgelegd. Voor de positie van de molen is dan ook de kaart van Bonifatius uit 1629 gebruikt. De exacte positie van de molen is op basis van de kaart lastig te bepalen, de coördinaten zijn een schatting.