- naam
- De Greb, de Grebmolen
- modeltype
- Kantige molen, grondzeiler
- functie
- poldermolen
- bouwjaar
- verdwenen
- toestand
- verdwenen
- Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
- Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
- Ten Bruggencate-nr.
- 07039
- oude dbnr.
- V7039
- Meest recente aanpassing
Molen De Greb, de Grebmolen, Warmenhuizen
Warmenhuizen, Noord-Holland
v
locatie
- plaats
-
Warmenhuizen
- plaatsaanduiding
- Aan de oostelijke dijk van de Oude Greb
- gemeente
- Schagen, Noord-Holland
- streek
- Geestmerambacht
- kadastrale aanduiding 1811-1832
- Warmenhuizen D (2) 253 Greb Polder
- geo positie
-
X: 110785, Y: 523670N: 52.69865, O: 4.73313
constructie
verwijzingen
- allemolens.nl
- Kijk op allemolens.nl voor historische foto's en documenten van deze molen
geschiedenis
- toestand
- verdwenen
- bouwjaar
- verdwenen
-
verbrand
- opvolger
- geschiedenis
-
De Grebpolder vormt een lager gedeelte binnen de polder Geestmerambacht, en is vanouds verdeeld in twee delen, de Oude of Weidgreb en de Nieuwe of Rietgreb. De Weidgreb bestond uit oud land en werd krachtens een uitgiftebrief van Lamoraal, Graaf van Egmond van 31 oktober 1547 in het daaropvolgende jaar drooggemaakt.
De droogmaking van de rietlanden van de Nieuwe Greb volgde kort daarna. Beide delen die door het polderwater van Geestmerambacht van elkaar waren gescheiden, waren onderling verbonden met een grondduiker.
De bemaling ervan heeft volgens oude kaarten altijd plaats gehad door een achtkante molen, die vanaf het begin gestaan heeft op de plaats van de huidige molen. Hij bemaalde de ca. 162 ha grote polder op de polder Geestmerambacht.
Nog voor 1819 is in de bemaling van de Greb opgenomen een gebied van ca. 17 ha genaamd de Rekerkoog. Dit tussen de Greb en het Noordhollands Kanaal gelegen poldertje had vroeger een eigen molentje, zie Tenbruggencatenummer 07037.-----
In de rubriek Binnenland onder het kopje Rampen op pagina 6, 2e kolom, verrassenderwijs het volgende:
Alkmaarsche Courant van 19 maart 1876.
Stormachtig
In den nacht van 14-15 heeft op nieuw een hevige storm gewoed [windstooten te Utrecht van 90 k.g.,’s morg. 7 u. 15 min. van 118 k.g.]. -Te Noord-Scharwoude werd de kerktoren door den bliksem getroffen , maar daardoor geene groote schade aangericht ; tusschen door het onweder bij Schoorldam verbrandde de Grebmeermolen. Het in brand geslagen huis van J. Mosch werd door den ijver der brandweer van Schoorldam behouden.
NB.De brandweer moest dus kiezen tussen twee branden en men koos wijselijk, hoe jammer ook voor de molen, voor het veel makkelijker en dichterbije woonhuis van Mosch en gezien het krantebericht, met succes.
In 1876 brandde de achtkante schepradmolen van de Grebpolder door blikseminslag af, waarna in datzelfde jaar de huidige kleinere vijzelmolen werd gebouwd door molenmaker K. Kriller te Schoorl voor ca. ƒ 8875.Informatie van Bart Slooten, 15-12-2024
Mogelijk was de reden dat met een kleinere molen kon worden volstaan, dat de opvoerhoogte in de loop der tijden was verkleind door het verlagen van het Ambachtspeil in de loop van zo’n drie eeuwen.
Bart Slooten, 5 maart 2016.
aanvullingen
- trivia
Molen van de Oude Grebpolder
Landmeter Adriaen Anthonisz. (1541-1620) maakte de kaart, die via de externe link Zijpermuseum is te zien.
De ets is voor 1570 afgedrukt.
draag zelf bij
- foto's
- foto's insturen