Molen van Veenstra (3e voorganger), Visvliet

Visvliet, Groningen

Westerkwartier, Groningen
Westerkwartier

Zelfzwichting op één roede

Nieuwsblad van het Noorden, 01-03-1895
De op 2 maart 1895 geannonceerde Publieke Verkooping van den Windkoren- en pelmolen en de verdere onroerende goederen, toebehoorende aan den heer P.S. Kits, te Visvliet, gaat niet door.
W. van Bommel van Vloten, Notaris

De molen was van A. Veenstra.

Op 05-04-1898 berichtte de Nieuwe Haarlemsche courant:
Te Visvliet (Fr.) is een kind van den molenaar, dat bij den molen speelde, door het neervallen van een deel van een der molenroeden levensgevaarlijk gewond.
Het slachtoffer was de 9-jarige pelmolenaarsdochter Geertje Kits. Ze werd geboren te Lutjegast op 11-03-1889. Ze overleed te Visvliet op 31-03-1898 om 18.00 uur.

Het nieuws van de dag: kleine courant, d.d. 14-10-1901, bracht het volgende bericht:
" Vrijdagnacht is te Visvliet (Gr.) door onbekende oorzaak een korenmolen geheel opgebrand. Een dicht bijstaande behuizinge ging mede in de vlammen op.
De bewoners zijn nog tijdig aan het gevaar ontkomen; er werd slechts weinig gered. De perceelen waren verzekerd.
De molen, tot Mei in gebruik bij den Heer Kits, was onlangs uit de hand verkocht."
( 23 september 1901 werd de akte getekend door Veenstra en Kits A.R.).
Dus de koper was Andries Veenstra, op 14 mei 1898 gehuwd met Antje Luimstra. Beiden komen voort uit Landbouwersgezinnen.
Het echtpaar vertrekt juni 1898 naar Stroobos (dbnr 1469), waar een meelmolen wordt gehuurd. Hoe het molenaarsvak is geleerd is onbekend. Daarbij komt ook nog, dat hij bij de Nationale Militie heeft gediend.
Citaat: "..... in het inschrijvings-register van de gemeente Achtkarspelen van het jaar 1889 voor de lichting van het jaar 1890 is ingeschreven......, dat hij op den 7 Mei 1890 ingelijfd en uithoofde van expiratie van dienst op den 6 mei 1897 uit den dienst ontslagen is."

Informatie van A. Renkema, 28 mei 2011